UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газ, електрика та дрова: скільки може коштувати опалювальний сезон для власників приватного будинку

Поки найдешевшим для опалювання будинку є газ. 

Для власників приватних будинків завжди актуальне питання вибору оптимального джерела опалення. Що обрати - газ, електрику, дрова - для опалення будинку площею 100 квадратних метрів протягом одного опалювального сезону порахувала "ГазПравда". З'ясувалося, що опалювати газом у рази дешевше, ніж електрикою. І при цьому, враховуючи перебої зі світлом та атаки росіян, це не є найстабільнішим джерелом опалення.

Газ

Відповідно підрахунків, газ залишається найбільш економічним варіантом опалення. Так, на опалення та гаряче водопостачання будинку площею 100 квадратних метрів з жовтня по квітень середня сім'я витрачає близько 2 тисяч кубометрів газу. При вартості 7,96 грн за кубометр, це складає приблизно 16 тисяч гривень за сезон.

Щоправда, сучасні газові котли потребують електроенергії для роботи. За орієнтовними розрахунками, домогосподарство додатково використає близько 450 кВт електроенергії для забезпечення безперебійної роботи газової системи опалення. При діючій ціні на мережеву електрику у розмірі 4,32 грн/кВт×год це складає близько 2 тисяч гривень.

Тобто загальні витрати на опалення будинку площею 100 квадратві становлять приблизно 18 тисяч гривень за сезон.

Читайте також: У Міненерго немає прогнозів щодо того, коли Україна знову вийде з графіків відключення світла

Електрика

Найдорожчим варіантом є електроенергія. Згідно з розрахунками, приватна будинок площею 100 квадратних метрів, обладнана електроопалювальним приладом, за опалювальний сезон використає близько 19 000 кВт*год електроенергії.

Ціна електроенергії для домогосподарств з електроопаленням, які споживають до 2000 кВт*год на місяць, у період з 1 жовтня до 1 травня становить 2,64 грн/кВт*год. Але частіше за все місячне споживання значно перевищує цей ліміт, тому вартість електроенергії становитиме 4,32 грн/кВт*год.

Отже загальні витрати на опалення електрикою можуть сягати понад 80 тисяч гривень за сезон.

Опалення дровами

Опалення дровами - середній варіант. Для обігріву будинку площею 100 квадратних метрів протягом опалювального сезону потрібно близько 15 кубічних метрів дубових дров. Вартість такої колотої якісної сухої деревини в межах 2000 гривень за кубічний метр.

Орієнтовна вартість опалення будинку дубовими дровами складає близько 30 тисяч гривень за сезон. Плюс, витрати на електроенергію для роботи твердопаливного котла, які можуть скласти близько 2 тисяч гривень за сезон.

Хоча вартість опалення дровами може варіюватися залежно від породи деревини та її якості. Наприклад, теплотворна здатність дубових дров вологістю 20% становить 2900 кВт.год/м3, тоді як для сосни цей показник складає лише 1800 кВт.год/м3.

Нагадаємо, в Міненерго заявили, що під час обстрілу Харкова з боку РФ сьогодні, 2 вересня, був атакований один з енергообʼєктів міста. Тобто опалювати дім електрикою - більше ризиків залишитися в холоді взимку.