UA / RU
Підтримати ZN.ua

Галущенко відповів на пропозицію США зупинити Запорізьку АЕС заради безпеки

Поки на станції залишається ядерне паливо, об’єкт не буде безпечним.

Захоплена й обстрілювана росіянами Запорізька АЕС, навіть у зупиненому стані, становитиме загрозу, наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері національного телемарафону.

«Якщо станція не працює і не видає електроенергію, але на ній перебуває ядерний матеріал, а це очевидно, він перебуває в активній зоні і в басейнах витримки, і в сховищі відпрацьованого ядерного палива. То поки там є ядерний матеріал, є ядерна небезпека», - зазначив він.

Нагадаємо, 29 серпня речник Білого дому з питань нацбезпеки Джон Кірбі запропонував у короткостроковій перспективі контрольовано заглушити атомні реактори на ЗАЕС, щоб унеможливити ядерну катастрофу.

«Контрольоване відключення ядерних реакторів ЗАЕС буде найбільш безпечним і найменш ризикованим варіантом дій у короткостроковій перспективі», - сказав тоді Кірбі.

Читайте також: Демілітаризація Запорізької АЕС має стати метою зусиль України та світу – Зеленський

1 вересня місія МАГАТЕ проінспектувала Запорізьку АЕС. Місія провела на станції близько двох годин, після чого більшість інспекторів, разом із Гроссі, залишили її. На ЗАЕС залишаться лише інспектори, які встановлюватимуть обладнання.

Спілкуючись із журналістами за підсумками візиту, Рафаель Гроссі визнав, що станція зазнала ушкоджень внаслідок обстрілів, проте він не зміг сказати, чи були вони «випадковими, чи умисними». Гроссі також зазначив, що присутність експертів МАГАТЕ на станції буде постійною.

Під час роботи на АЕС експерти бачили російську військову техніку всередині енергоблоків, та могли спілкуватися з українським персоналом станції лише за присутності російських військових.