UA / RU
Підтримати ZN.ua

Галущенко на засіданні уряду з ЄК: «Прискорення інтеграції енергоринків України та ЄС сприятиме зміцненню взаємної енергетичної безпеки»

Засідання українського уряду та Європейської комісії відбулося 2 лютого.

У Києві напередодні саміту Україна-ЄС відбулося засідання уряду та Європейської комісії. Під час засідання очільник Міненерго Герман Галущенко висловив сподівання щодо збільшення обсягів експортно-імпортних операцій, особливо збільшення імпорту. Він також відзначив залучення України до ініціативи REPowerEU.

«Ми зацікавлені в активній участі у спільних закупівлях газу та створенні резервної кількості газу у наших сховищах», – процитували Галущенка на «Урядовому порталі».

Міністр підкреслив, що Україна очікує на результативне продовження роботи групи високого рівня щодо інтеграції енергетичних ринків.

«Прискорення інтеграції українського та європейського ринків електроенергії та природного газу сприятиме зміцненню взаємної енергетичної безпеки і допоможе подолати залежність ЄС від Росії та її викопного палива», – зазначив Галущенко.

Він висловив подяку Єврокомісії та країнам Євросоюзу за підтримку українського енергетичного сектора. Зокрема, за створення Фонду підтримки енергетики України.

«Впевнений, що український енергетичний сектор і надалі відіграватиме значну роль у загальноєвропейській енергетичній безпеці», – додав міністр.

Читайте також: Міненерго обіцяє зниження дефіциту електроенергії через завершення ремонту на енергоблоках

Нагадаємо, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запросила Київ взяти участь у системі спільних закупівель газу. За її словами, у ЄС хочуть якнайкраще використати спільний ринковий вплив. 

Навесні та влітку 2022 року більшість європейських країн стверджували, що на відмову від російського газу їм потрібні роки, а послідовне скорочення Росією поставок у період традиційного заповнення газових сховищ викликало паніку та рекордне зростання цін на європейському хабі. Як європейцям вдалося уникнути кризи, пояснюють Олександр Харченко та Марія Якуб у статті «Чому провалився газовий шантаж Путіна в Європі».