UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гривня на міжбанку впала нижче 26 грн за долар

Організовані в Україні протести "ошуканих вкладників" вже призвели до різкого падіння курсу національної валюти. Ситуація буде тільки погіршуватися.

Загострення політичної напруженості призвело до ослаблення курсу гривні на міжбанківському ринку нижче рівня 26 грн/долар, повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій.

"Хоча Україна продовжує отримувати значні надходження валютної виручки від експорту зернових і олії, а ціни на сталь і залізну руду на світових ринках відновили зростання, загострення політичної напруженості викликає нервозність на валютному ринку, нівелює вплив цих сприятливих факторів", – йдеться в коментарі Чурія.

Заступник голови НБУ підкреслив, що "подальша дестабілізація політичної ситуації загрожує розгойдуванням курсу гривні та відповідними негативними наслідками для економіки України".

Чурій повідомив, що Нацбанк уважно стежить за розвитком ситуації на валютному ринку і має достатній обсяг міжнародних резервів на рівні 15,5 млрд доларів, щоб згладити надмірні коливання обмінного курсу.

Читайте також: Експерт назвав головні кроки для НБУ задля прискорення економічного зростання в 2017–2018 рр

Нагадаємо, що за даними СБУ, перший етап реалізації розробленого Росією плану дестабілізації ситуації намічений на 15 листопада. "Старт зазначених дій запланований на 15 листопада з всеукраїнської акції протесту банківських вкладників", - сказав начальник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублік.

15 листопада проходить акція "ошуканих вкладників" під будівлею НБУ. Люди вимагають долар по 8 грн і євро по 11 грн. За даними джерел DT.UA, правоохоронці очікують погіршення ситуації безпеки під час акцій протесту після 17 листопада.