UA / RU
Підтримати ZN.ua

Госпсуд Києва визнав недійсними підсумки конкурсу з продажу «Луганськтепловозу»

Господарський суд Києва задовольнив позов компанії «Мантар Холдинг Лімітед», визнавши недійсним кілька рішень Фонду державного майна (ФДМ), що стосуються конкурсу з продажу 76% акцій ВАТ «Холдингова компанія «Луганськтепловоз», фактично визнавши недійсними підсумки цього конкурсу.

Господарський суд Києва задовольнив позов компанії «Мантар Холдинг Лімітед», визнавши недійсним кілька рішень Фонду державного майна (ФДМ), що стосуються конкурсу з продажу 76% акцій ВАТ «Холдингова компанія «Луганськтепловоз», фактично визнавши недійсними підсумки цього конкурсу.

Як повідомили у прес-службі ФДМ, таке рішення суд прийняв 21 вересня.

«У даний час ми очікуємо офіційного рішення суду, якого фонд поки не має в своєму розпорядженні, а потім будемо ухвалювати рішення щодо подальших дій», - відзначили у прес-службі.

Раніше повідомлялося про те, що ФДМ може розірвати договір щодо продажу «Луганськтепловозу».

Як повідомлялося раніше, КК БМЗ виграв конкурс з продажу 76% держакцій «Луганськтепловозу», запропонувавши за пакет 410 мільйонів гривень. Відповідний договір купівлі-продажу був укладений 29 червня 2010.

У червні ж голова ФДМ Рябченко заявив, що фонд має намір виплатити компенсацію КК БМЗ за відчуження у нього акцій підприємства виключно в межах запропонованої ним суми. «Ми можемо їм повернути тільки ту суму, яку вони платять за підсумками сьогоднішнього конкурсу, тобто 410 мільйонів гривень. (51,8 мільйона доларів за поточним курсом) Ми не можемо виплачувати їм 58 мільйонів доларів, передбачених рішенням суду, оскільки це заборонено законом», - повідомив він.

До цього ФДМ у 2007 році вже визнавав КК БМЗ переможцем такого ж відкритого конкурсу. Тоді російська компанія заплатила за пакет 292,505 мільйона гривень при стартовій ціні 292 мільйони гривень. Однак українські ВАТ «Дніпровагонмаш» (основний акціонер - група «ТАС») і ВАТ «Марганецький ГЗК» (контролюється групою «Приват»), яких не допущено до конкурсу, домоглися судових рішень про недійсність договору купівлі-продажу. У листопаді 2009 року пакет акцій було списано з рахунку КК БМЗ і повернуто на рахунок ФДМ.

«Луганськтепловоз» випускає магістральні та маневрові тепловози, дизель-і електропотяги, трамваї, поворотні кола, запчастини для залізничного транспорту.

«Трансмашхолдинг» - найбільший у РФ виробник рухомого складу для залізниці та метро. Підприємства ТМХ розташовані у Санкт-Петербурзі, Брянську, Пензі, Московській, Ростовській і Тверській областях. Обсяг продажів компанії у 2009 році склав 71 млрд рублів. Основними акціонерами The Breakers Investments, за неофіційними даними, є співвласники «Кузбассразрезугля» Іскандер Махмудов і Андрій Бокарьов, структури «ТрансГрупп АС» і ВАТ «Російські залізниці». Блокпакет The Breakers готується придбати французька Alstom.

За матеріалами «Інтерфакс-Україна»