UA / RU
Підтримати ZN.ua

Google зайнялася агресивною оптимізацією податкових платежів

Інтернет-компанія Google скоротила виплати податків за останні три роки на 3,1 мільярда доларів за рахунок використання техніки, проведення всього свого прибутку через Ірландію, Нідерланди і Бермудські острови.

Інтернет-компанія Google скоротила виплати податків за останні три роки на 3,1 мільярда доларів за рахунок використання техніки, проведення всього свого прибутку через Ірландію, Нідерланди і Бермудські острови.

Юристи кажуть, що податкова техніка, застосована інтернет-гігантом, називається "Дабл Айріш" і "Голландський сендвіч". За рахунок них компанія знизила свої закордонні податки до 2,4%, що є найнижчим показником серед п'ятірки провідних американських ІТ-компаній, при тому, що інші компанії також мають закордонні представництва.

"Дуже важливо, що ефективна податкова ставка для Google настільки низька, - говорить в інтерв'ю телеканалу Bloomberg податковий економіст американського Управління фінансами Мартін Салліван. - Ми знаємо, що ця компанія працює в обхід зарубіжних країн з високою ставкою оподаткування. На більшості ринків, де працює компанія, ставка податку на прибуток суттєво вища, ніж 20%".

Нагадаємо, що у США корпоративний податок на прибуток складає 35%, тоді як у Великобританії - 28%. Експерти говорять, що Google застосовує податкову стратегію, яка також популярна й серед інших компаній, зокрема Facebook і Microsoft. В основі цього методу знаходяться переваги, закладені в законодавстві Ірландії. Тут законодавчо можна переводити прибутки з дочірніх зарубіжних офісів, причому закордонні представництва оподатковуються за пільговою системою, в обхід 12,5%-ної ставки прибуткового податку. Дана обставина привертає багато великих компаній розташовуватися саме в Ірландії і звідти вести свій бізнес.

З іншого боку, уряд США прогнозує, що тільки цього року американська скарбниця недорахується через "Дабл Айріш" близько 25 мільярдів доларів податків. Незадоволений цією схемою і Євросоюз. На сьогодні бюджетний дефіцит у США становить 1,4 трильйона доларів, в країнах ЄС - 868 мільярдів євро.

Аналітики агентства Bloomberg говорять, що Google, будучи третьою найбільшою американською ІТ-компанією (за капіталізацією), не стикалася із звинуваченнями в порушенні податкового законодавства. "Google використовує всі ті самі податкові практики, що застосовують інші промислові компанії", - говорить Джейн Пеннер, прес-секретар компанії.

Експерти говорять, що зараз соціальна мережа Facebook також перетвориться на Google-подібну схему, щоб пускати свої закордонні доходи через Ірландію та Кайманові острови.

Тактика Facebook і Google щодо так званого трансферного ціноутворення серед зарубіжних представництв компаній дозволяє розподіляти найбільші податкові суми в регіонах із найбільш сприятливими податковими режимами, уникаючи появи мільярдів доларів і євро в країнах з високими податковими ставками. За оцінками експертів, тільки у США через такі трансферні схеми з-під оподаткування виводяться щорічно близько 60 млрд доларів.

Дейв Кемп з Республіканського комітету у США говорить, що в Штатах і низці інших промислово-розвинених країн податкові ставки надто високі і це змушує великі компанії винаходити різні податкові схеми. За оцінками Кемпа, тільки Google у минулому році за рахунок використання трансферних схем скоротила свою загальну ефективну ставку оподаткування з 35 до 22,2%. Говорячи про приблизно 1000 інших найбільших компаніях зі штаб-квартирами у США, Кемп оцінює, що їх податкові ставки за найскромнішими оцінками складають не прийняті 35%, а в кращому разі 28%.

За словами Річарда Мерфі, податкового консультанта з британської компанії Tax Research LLP, стратегії лімітування податків, такі як "Дабл Айріш" або "Голландський сендвіч" дуже популярні серед компаній з інтелектуальною власністю. Сам він каже, що за час своєї роботи взаємодіяв з "сотнями" багатонаціональних компаній і майже всі вони в тій чи іншій мірі використовували трансферне ціноутворення.

Згідно з даними звіту Google, трансферне ціноутворення, використане за рахунок переваг міжнародного податкового законодавства, дозволило збільшити річні доходи компанії в минулому фінансовому році на 26%.

Американські податкові консультанти, зокрема Ебрахам Брілофф з Baruch College, кажуть, що компанії Apple, Microsoft, IBM і Oracle теж використовують різноманітні схеми, але ніхто з них не ріже податки так активно, як Google.

Нагадаємо, що на сьогодні капіталізація Google становить 194,2 мільярда доларів.

За матеріалами CyberSecurity.ru