UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гонтарєва запевнила, що НБУ виконує всі зобов'язання перед МВФ

Голова НБУ відзначає важливість переходу до таргетування інфляції, лібералізації валютного ринку, консолідацію банківського сектора.

Головним завданням центрального банку України на сьогодні є реформування монетарної політики, перехід до режиму таргетування інфляції, вважає глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва.

Як повідомила прес-служба НБУ, перспективи реформування фінансового сектору країни обговорювали під час робочої зустрічі глави НБУ з представниками місії Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Нацбанк зацікавлений в ефективному діалозі і співробітництві щодо економічної ситуації в Україні, а також у спільному пошуку шляхів вирішення існуючих проблем у фінансовому секторі", - повідомляється на веб-сайті НБУ.

Згідно з повідомленням, НБУ неухильно реалізує всі положення, передбачені угодою з МВФ. "Незважаючи на складну геополітичну ситуацію в Україні, поки центральному банку вдалося зберегти стабільність фінансового сектору, дотримуватися режиму гнучкого курсоутворення і виконати свої зобов'язання в рамках угоди stand-by", - йдеться в повідомленні з посиланням на Гонтарєву.

Читайте: Україна розраховує відкоригувати програму з МВФ з урахуванням зростання витрат на оборону

Щодо інфляційного таргетування в ньому вказується, що розроблено план-графік впровадження цього режиму на 12 місяців, який дозволить ефективно та послідовно застосовувати інструментарій впливу на рівень інфляції.

Крім того, за словами глави НБУ, вкрай важливим є комплексне реформування банківського сектора, спрямоване на його консолідацію, посилення корпоративного управління, прозорість джерел капіталу і сучасний ризик-менеджмент.

Як сказала Гонтарєва, серед інших невідкладних завдань регулятора на найближчу перспективу - поступова лібералізація валютного ринку України.

"Сторони домовилися ґрунтовно розглянути весь спектр порушених питань на окремих робочих зустрічах представників місії МВФ з фахівцями НБУ, які триватимуть протягом усього періоду перебування місії в Україні", - резюмує прес-служба.

Як відомо, місія МВФ працює в Україні з 24 червня по 4 липня з метою оцінки досягнень у виконанні угоди stand-by між Україною і МВФ.

МВФ 30 квітня 2014 року затвердив кредитну програму stand-by для України на SDR10,976 млрд (близько $ 17,1 млрд), розраховану на два роки. На початку травня Фонд перерахував перший транш SDR2,058 млрд (близько $ 3,2 млрд), з яких SDR1,29 млрд (близько $ 2 млрд) - уряду на підтримку бюджету.

Передбачається, що другий-четвертий транші, які заплановано відповідно на 25 липня, 25 вересня та 15 грудня 2014 року, складуть SDR914,7 млн, тоді як п'ятий-восьмий квартальні транші 2015 року - по SDR1,372 млрд.

Заключний дев'ятий транш програми у SDR686 млн, у разі додержання закладених у неї термінів і умов, буде виділено в середині березня 2016 року. !zn

Читайте також:

Пороги меморандуму

Незалежність НБУ - ключова вимога Порошенка до Гонтарєвої

Гонтарєва вважає позитивним сигналом для МВФ своє призначення головою НБУ