UA / RU
Підтримати ZN.ua

Goldman Sachs прогнозує нафту нижче 50 доларів протягом року

На ринку нафти відсутні чинники, здатні реально на нього вплинути і призвести до значного зростання цін.

Нафтові котирування будуть перебувати в діапазоні 45-50 доларів за барель протягом наступних 12 місяців, вважає глава відділу досліджень сировинних ринків Goldman Sachs Джеффрі Каррі.

За словами Каррі, скорочення інвестицій в нафтовидобувні проекти, яке багато аналітиків називали в числі основних чинників, здатних привести до падіння видобутку і зростання цін, почне проявлятися тільки до 2020 року, і необов'язково викличе збільшення котирувань.

У травні експерти банку знизили прогноз середніх цін на нафту на 2017 рік з 58 доларів до 53 доларів за барель, оскільки виробники нафти зуміли підвищити свою продуктивність та знизити витрати, а Саудівська Аравія, Росія та Іран наростили видобуток сильніше, ніж очікувалося раніше.

На поточному тижні ОПЕК і Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) опублікували оновлені прогнози, згідно з яким надлишок пропозиції на ринку буде зберігатися довше, ніж очікувалося раніше.

15 вересня нафта марки Brent торгується близько 46 доларів за барель.

Читайте також: Розвіданих запасів нафти, що легко видобувається, в Росії вистачить на 20 років

Аналітики ING Bank прогнозують, що ціни на нафту у II півріччі 2016 року будуть перебувати на рівні 40 доларів. На їхню думку, одразу кілька важливих факторів змушують песимістично дивитися на перспективи нафтового ринку.