UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава ОПЕК закликав не панікувати через різке падіння цін на нафту

ОПЕК вивчає ситуацію. На нараді в кінці листопада вирішать, чи варто скорочувати квоти на видобуток, щоб підняти ціни на нафту.

Генеральний секретар Організації країн - експортерів нафти (ОПЕК) Абдулла аль-Бадрі закликав не панікувати через різке падіння цін на нафту.

"Ми не бачимо серйозної зміни фундаментальних показників. Попит все ще зростає, пропозиція також зростає. ОПЕК вивчає ситуацію", - сказав аль-Бадрі в рамках лондонської конференції Oil & Money.

"Головне - не панікувати, - зазначив він. - На жаль, кожен панікує. Нам же треба сісти, подумати і подивитися, як все розвиватиметься".

Абдулла аль-Бадрі не відповів, чи потрібно ОПЕК скоротити квоту на видобуток на наступній нараді картелю у листопаді, до чого його раніше закликали, і сказав, що ціни повинні встановлюватися ринком.

Ціна індикативного североморского сорту Brent впала більш ніж на чверть з пікового значення року вище 115 доларів у червні, оскільки надлишкова пропозиція наситила попит на багатьох ринках і викликала зростання запасів.

У середині дня 29 жовтня ф'ючерси на Brent коштували 86,91 долара, а два тижні тому був досягнутий багатомісячний мінімум 82,60 долара за барель.

Чергове засідання ОПЕК, на частку учасників якого припадає близько третини світового нафтовидобутку, відбудеться 27 листопада у Відні. Зниження цін на нафту поставило питання, чи стане організація, що включає 12 держав, знижувати квоти на видобуток для підтримки ринку.