UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава НБУ розповів про проміжні підсумки переговорів з МВФ

Смолій налаштований оптимістично щодо переговорів з МВФ.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує від України підвищення тарифів на газ і врегулювання окремих питань держбюджету. Про це заявив глава Національного банку України Яків Смолій на зустрічі з банкірами, пише liga.net.

Підбиваючи підсумки візиту місії МВФ до Києва, глава НБУ відзначив, що діалог у цілому був конструктивним.

"Переговори тривають. Питань до Національного банку немає, чекаємо необхідні кроки - приведення тарифів на газ до ринкового рівня, а також на остаточне врегулювання окремих питань державного бюджету. Ми налаштовані оптимістично", - розповів Смолій.

Раніше ЗМІ повідомили, що переговори місії МВФ з українською владою фактично провалилися, і представники Фонду залишили Київ, пообіцявши повернутися до питання про надання чергового траншу Україні після прийняття держбюджету на 2019 рік.

Це умова була висунута безпосередньо в ході переговорів, хоча очікувалося, що меморандум про співробітництво МВФ і України буде підписано за підсумками візиту місії до Києва.

Програма EFF працює в Україні з 2015 року і передбачає фінансову допомогу Україні протягом чотирьох років у розмірі 17,5 млрд доларів. Країна, в свою чергу, повинна провести ряд серйозних реформ, зокрема, створити Антикорупційний суд.

На думку автора DT.UA, відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з термінами погашення у 2018-2020 роках. А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".