UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава НБУ підтвердила перехід на ринковий курс

Банк, однак, не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів

Національний банк України виступає за впровадження на ринку єдиного та ефективного курсу. Про це заявили в НБУ по результатами чергової наради з керівниками 40 найбільших банків.

"Учасники наради одноголосно погодилися, що на відносно стабільному ринку повинен діяти єдиний курс. Ми виступаємо за прозору політику курсоутворення і перехід до ринкових механізмів курсоутворення. Також ми прагнемо, щоб на ринку був єдиний і ефективний курс. Головним у впровадженні монетарної політики регулятора є продовження використання системи гнучкого обмінного курсу", - зазначила голова НБУ Валерія Гонтарєва.

У той же час, вона додала, що регулятор не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів і може повернутися в будь-який момент, якщо для цього будуть усі передумови.

У центральному банку раніше розглядалося питання запровадження нового порядку роботи міжбанку. Разом з тим, минулого тижня НБУ заявив про відсутність планів щодо введення обмеження продажу валюти тільки під критичний імпорт.

НБУ з кінця минулого року щодня проводить аукціони, на яких продає $ 3 млн для пошуку індикативного курсу, на який повинні орієнтуватися банки при проведенні операцій.

Разом з тим, індикативний курс і реальний курс на міжбанку суттєво відрізнялися: у п'ятницю 30 січня середньозважений курс на аукціоні НБУ склав 16,0072 грн/$, тоді як реальний курс на міжбанку - 21,1 грн/$.