UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гендиректор «АрселорМіттал Кривий Ріг»: Не очікував такого жорсткого пресингу комбінату

Генеральний директор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Рінат Старков, коментуючи судові позови з Генпрокуратурою Україні навколо підприємства, заявив, що не очікував такого «жорсткого пресингу» комбінату. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня».

Генеральний директор «АрселорМіттал Кривий Ріг» Рінат Старков, коментуючи судові позови з Генпрокуратурою Україні навколо підприємства, заявив, що не очікував такого «жорсткого пресингу» комбінату. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю «Дзеркалу тижня».

«Відверто кажучи, не очікував такого жорсткого пресингу комбінату. Зазвичай з містоутворюючим підприємством працюють більш обережно... А в нашому випадку це ще й найбільший іноземний інвестор, один із найбільших роботодавців у країні, один із найбільших платників податків», - зізнався Рінат Старков.

В інтерв'ю «ДТ» він також прояснив суть претензій до комбінату.

«Коли у 2005 році приймалися зобов'язання, ніхто не припускав такої потужної і глобальної кризи у світі. Власне кажучи, за післявоєнний час це перша. По металургії вона вдарила особливо боляче. Згідно з договором купівлі-продажу, підписаним у 2005 році, криза у ГМК є форс-мажорною обставиною. Постало питання про продовження терміну дії інвестиційних зобов'язань ВАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг". І коли всі українські металурги згорнули програми розвитку, звернулися за допомогою і ми. Вона була надана», - розповів він.

Зокрема, на період кризи Фонд державного майна продовжив термін виконання деяких інвестзобов'язань.

«Тут важливо відзначити ось що - це не було поступкою або подарунком з боку держави. Це було загальним компромісним рішенням і навіть в деякій мірі жестом доброї волі з боку підприємства, адже набуття законності форс-мажорних обставин формально звільняло нас від відповідальності за невиконання своїх зобов'язань», - пояснив Рінат Старков.

За його словами, у той же час інвестор погодився продовжити виконання соціальних зобов'язань, незважаючи на кризу, ще на один додатковий рік, до кінця 2011-го. Тобто соціальні зобов'язання, зазначив генеральний директор Укрзалізниці «АрселорМіттал Кривий Ріг» тепер будуть виконуватися протягом шести років замість п'яти, передбачених спочатку.

«Таким чином, обсяг соціальних зобов'язань був значно збільшений. Я знаю, що дане питання було розглянуто на конференції трудового колективу та узгоджено з профспілкою комбінату. А саме підписання додаткової угоди відбувалося публічно, у присутності ЗМІ саме тому, що компанія і ФДМУ принципово хотіли зробити це максимально відкрито, - розповів Рінат Старков. - Тепер цю додаткову угоду хочуть розірвати, причому швидко і не дуже звертаючи уваги на зобов'язання сторін».

Гендиректор «АрселорМіттал Кривий Ріг» також вказав на те, що така серйозна справа розглядається з просто блискавичною швидкістю - три засідання за два тижні.

«Суддю змінюють за кілька годин до розгляду, виділяючи йому на вивчення багатотомної справи всього кілька годин. Справа ведеться одним суддею, а не трійкою суддів, як звичайно у справах такого масштабу. Але ж колегіальне рішення більш об'єктивне. Взагалі складається враження, що нас просто не чують або не хочуть чути, що якесь рішення в голові судді вже готове. Адже ціна питання - кілька мільярдів доларів», - поскаржився Рінат Старков.

За його словами, якщо суддя ухвалить, що додаткова угода з ФДМУ була незаконною, «АрселорМіттал Кривий Ріг» банально може не встигнути виконати зобов'язання до 28 жовтня - п'ятиріччя підписання договору купівлі-продажу.

При цьому Рінат Старков додав, що в будь-якому випадку комбінат подасть апеляцію і буде відстоювати свою позицію.

«Ми очікуємо об'єктивного і неупередженого розгляду справи без поспіху і з дотриманням усіх процесуальних норм і правил. Адже ціна помилки величезна. Мова йде про долю найбільшої в Україні інвестиції. Якщо проблеми виникають у нас, то що говорити про перспективи інвесторів трохи менших? Хоча у нас з супротивною стороною, можливо, не тільки різний інструментарій, а й різні цілі. Ми зацікавлені у побудові здорового інвестиційного клімату в країні», - додав гендиректор «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Він уточнив, що не знає, хто стоїть за тиском на комбінат.

«Не хотів би заглиблюватися в область припущень. Але держава вже заявила, що не має до нас претензій. На цьому тижні представник уряду заявив у суді, що не підтримує позов Генеральної прокуратури в зв'язку з відсутністю порушення інтересів Кабміну. Тобто це не держава», - підкреслив Рінат Старков.

У той же час він відзначив, що позов прокуратури було подано саме в інтересах уряду.

«Таким чином, якщо сам Кабмін даний позов не підтримує, то виникає закономірне питання: а чиї інтереси захищає Генеральна прокуратура?! - задається питанням Рінат Старков. - Для нас найбільш важливим моментом за ці два тижні судових слухань стала саме заява уповноваженого представника Кабінету міністрів. Їхня підтримка у цій ситуації для нас - показник реального ставлення уряду до інвестора. І ми це дуже цінуємо».

Детальніше читайте в інтерв'ю Ігоря Маскалевича з Рінатом Старковим у свіжому номері «ДТ».