UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генасамблея ООН прийняла резолюцію про стабільний транзит енергоносіїв

Резолюцію ООН прийнято за ініціативою Туркменістану, відрізаного від європейського ринку газу.

Резолюція щодо стабільного транзиту енергоносіїв, спрямована на розвиток міжнародного співробітництва у справі забезпечення надійного транспортування енергоносіїв на міжнародні ринки трубопроводами та з використанням інших систем постачання, прийнята на 82-му пленарному засіданні 67-ї сесії Генасамблеї ООН з ініціативи Туркменістану.

Як повідомила Державна інформаційна служба Туркменістану, співавторами цього міжнародного документу виступило понад 70 країн.

У ході презентації резолюції було підкреслено, що забезпечення універсального доступу до енергетики є основою для створення робочих місць, забезпечення безпеки, контролю за зміною клімату, продовольчого забезпечення, і, нарешті, для зміцнення економік держав. А забезпеченням доступу до базових енергоресурсів є ефективне і надійне транспортування енергії між країнами, регіонами і континентами.

Підкреслюючи зростаючу роль транспортних вузлів у забезпеченні стабільних поставок енергоносіїв на міжнародні ринки, делегати Генасамблеї зазначили, що цілі резолюції співзвучні з ініціативою генсека ООН "Стійка енергетика для всіх".

У повідомленні наголошується, що резолюція, ініційована президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим, по суті, заклала основи для створення і функціонування Міжнародної експертної групи ООН, головною метою якої стане розробка нового міжнародно-правового механізму із забезпечення глобальної енергобезпеки. З пропозицією про створення даної структури ООН глава Туркменістану виступив на 65-й сесії Генасамблеї ООН. !zn

Читайте також:

Відновлення прямих поставок газу з Туркменістану малоймовірно

Азаров розраховує на поступливість Росії після газових домовленостей України з Туркменістаном

Україна хоче відновити прямі поставки туркменського газу