UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" продає акції німецької компанії VNG – Rzeczpospolita

Енергетичний гігант виставив на продаж свій пакет акцій німецької компанії через "зміну стратегії" щодо ринку Європи.

Російська енергетична компанія "Газпром" почала продавати свої європейські активи і пропонує покупцям свій пакет акцій німецької компанії VNG. Загальна вартість пакету – 200 мільйонів євро.

Про це сьогодні повідомляє Rzeczpospolita, нагадуючи, що VNG займається постачанням газу в Німеччині, Австрії, Італії, Чехії, Словаччині і Польщі. Також компанія видобуває газу в Норвегії.

"Газпром" придбав 5% акцій VNG в 1991 році. А в 2009 році збільшив свою частку до 10,5%. Нинішнє рішення продати цінні папери німецької компанії в Москві пояснили "зміною стратегії" для європейського ринку.

Вірогідно, що акції VNG купить інший німецький концерн EWE, який також контролює іншого найбільшого партнера "Газпрому" в Німеччині – компанію Wintershell. Російські експерти вважають, що справа зовсім не в стратегії щодо ведення бізнесу в Європі.

"Справа в серйозних коштах, які потрібні для побудови газопроводу в Китай. Протяжність ГТС "Сила Сибири" буде становити 3,2 тисяч кілометрів. Її спорудження коштує 55-70 мільярдів доларів з урахуванням запуском видобутку на нових родовищах в Якутії", - йдеться в статті.

Як писало видання Gazeta Wyborcza, "Газпром" вже не такий потужний інструмент Росії проти України, яким був.

Раніше рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги "Газпрому", "Лукойлу" і ще 12 найбільших російських компаній до "сміттєвого" рівня.