UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" подав позов "Нафтогазу" до Стокгольмського арбітражу

"Газпром" розраховує на неухильне дотримання НАК "Нафтогаз України" своїх контрактних зобов'язань.

ВАТ "Газпром" звернулося до Стокгольмського міжнародного арбітражу з позовом до НАК "Нафтогаз України" про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол. США у зв'язку з неналежним виконанням НАК "Нафтогаз України" своїх зобов'язань за Контрактом № КП від 19.01.2009 купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках (Контракт), накопиченої цією компанією за поставлений за Контрактом природний газ і відсутністю платежів в рахунок поточних постачань, про це повідомляє прес-служба "Газпрому".

З 9:00 московського часу 16 червня 2014 року ВАТ "Газпром" буде постачати природний газ НАК "Нафтогаз України" тільки в тому обсязі, який було попередньо сплачено згідно з умовами Контракту.

При цьому НАК "Нафтогаз України" зобов'язана забезпечити транзит природного газу до третіх країн у повній відповідності з умовами чинного Контракту № ТКГУ від 19.01.2009 між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 роки.

ВАТ "Газпром" розраховує на неухильне дотримання НАК "Нафтогаз України" своїх контрактних зобов'язань з транзиту газу до третіх країн.

Разом з тим, Європейську комісію було завчасно попереджено про можливі перебої з транзитом газу у випадку, якщо НАК "Нафтогаз України" буде несанкціоновано відбирати газ з транзитних потоків.

ВАТ "Газпром" вже доклав і докладатиме в майбутньому максимально можливих зусиль, що спрямовані на недопущення потенційних перебоїв у транзиті газу для європейських покупців. !zn

Читайте також:

Газпром перевів Нафтогаз на передоплату

Переговори довкола газу закінчилися безрезультатно: "Газпром" чекає на сплату

Україна відмовилася від "так званої" газової "знижки" в $ 100, - Яценюк