UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" перестав виставляти рахунки за поставки газу в АТО – "Нафтогаз"

На зміну позиції "Газпрому" вплинуло рішення Стокгольмського суду.

Російський монополіст "Газпром" припинив виставляти рахунки "Нафтогазу України" за постачання газу в окуповані райони Донбасу, заявив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко.

"Так, це правда", - сказав він.

Раніше ЗМІ повідомило, що "Газпром" вже не виставляє рахунки за поставки газу в АТО. Зміна позиції російського монополіста пов'язана з рішенням Стокгольмського суду.

Нагадаємо, що дані звіту "Газпрому" за четвертий квартал 2017 року свідчать, що в 2017 році він поставив 2,4 млрд куб. м природного газу в Україну, при тому, що НАК "Нафтогаз України" з 2015 року припинив закупівлю газу. Тобто цей обсяг газу був поставлений в окупований Донбас.

"Нафтогаз" судився з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражному суді за двома контрактами: з транзиту російського газу в ЄС по території України та купівлі-продажу Україною російського газу.

21 грудня "Нафтогаз" повідомив про перемогу над "Газпромом" у справі щодо газових угод. Завдяки перегляду закладеної у контракт ціни "Нафтогаз" заощадив 1,8 млрд доларів.

31 травня "Нафтогаз" отримав рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти російського "Газпрому" щодо контракту на поставку газу. За словами голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".