UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" остаточно позбувся "РосУкрЕнерго"

Розпочата ще два роки тому процедура ліквідації скандального газового посередника РУЕ завершена.

Російський монополіст "Газпром" завершив розпочату ще в 2014 році процедуру ліквідації компанії "РосУкрЕнерго AG" (RUE, Швейцарія), яка з 2004 по 2009 роки була посередником при постачаннях газу з РФ в Україну.

Згідно інформації матеріалах російської компанії станом на 30 червня 2016 року, на цей момент "Росукренерго" вже виключено із списку афільованих осіб "Газпрому". Вказується, що виключення зі списку відбулося 1 липня 2015 року.

Як відомо, посередницькі схеми продажу газу з Росії в Україну діяли з кінця 90-х років до укладання прямого контракту між"Газпромом" і "Нафтогазом" в 2009 році. Зокрема, з 2004 по 2009 рік поставками газу в Україну займалася "РосУкрЕнерго", - СП, яке належало навпіл "Газпрому", а також Дмитру Фірташу та його партнеру Івану Фурсіну (через Centragas Holding).

"Зірка" РосУкрЕнерго" запалилася на газовому небосхилі України в липні 2004 року, після підписання пакету українсько-російських документів, що регулюють відносини у цій сфері. Вирішальний для РУЕ момент настав 29 листопада 2004 року тодішній прем'єр-міністр Віктор Януковичподписал постанова уряду №1603, закріпивши тим самим на багато років виключне право маловідомої на той час компанії отримувати від посередницької діяльності на українському, азіатському і європейському газових ринках нечувані прибутки.

Як писало ZN.UA, через рішення ввести "РосУкрЕнерго" як посередника Україна втратила $ 38,6 млрд. Якби Віктор Ющенко не дав добро на присутність "Росукренерго" як посередника, а потім і монопольного постачальника газу в Україну ("поховавши" таким чином міжурядову угоду від 4 жовтня 2001 року і газові контракти, в яких була закріплена ціна в $ 50 за тисячу кубометрів на 2002-2011 роки), то "Нафтогаз" заплатив би за імпортований газ лише $ 25,725 млрд, а не $ 64,335 млрд. Таким чином, рішення Ющенка в газовій сфері обійшлися Україні втратою $ 38,6 млрд за 10 років.

Майже рік тому, в серпні 2015 року ГПУ оскаржила рішення суду по 11 млрд кубів газу "РосУкрЕнерго". Підставою для апеляції у Генпрокуратурі називають "порушення інтересів держави у сфері реалізації державної політики та управління нафтогазовою галуззю". ГПУ вважає незаконною "продаж" Україні 11 млрд кубів "газпромівського" газу через "РосУкрЕнерго" в 2009 році.

У ГПУ вважають, що "Нафтогаз" і "Газпром" уклали контракт всупереч вимогам ст. ст. 203, 655 ЦК України фіктивних договорів купівлі-продажу без наміру сторін здійснювати фактичну передачу газу, "а лише для додання видимості" законності дій "Нафтогазу" щодо оформлення у власність газу, належав компанії "Росукренерго"

Йдеться про 11 млрд куб м газу, які Україна в особі "Нафтогазу" повернула "РосУкрЕнерго" за рішенням міжнародного арбітражу Стокгольма в 2010 році.

У 2009 році - після 20-денної газової війни Росії і України - "Газпром" і "Нафтогаз" підписали прямий контракт, і "РосУкрЕнерго" виключили зі схеми поставок. Але у РУЕ на той момент ще залишалися 11 млрд кубометрів "невикористаної" газу. За цим контрактом, НАК отримав право власності на цей газ.