UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Газпром" хоче отримати гроші за газ для окупованого Донбасу через окремий контракт

Об'єм вже поставленого на ці території палива російська компанія оцінює в 555 млн кубів

"Газпром" пропонує провести спеціальні переговори про можливість укладення окремого прямого контракту на постачання газу на південний схід України.

За даними компанії, з початку року, станом на 21 квітня, "Газпром" направив споживачам у регіон 554,6 млн куб. м газу, за які "Нафтогаз" винен" $ 174,2 млн.

"Це питання має стати предметом спеціальних переговорів, і думаємо, що доцільно розглянути можливість укладення окремого прямого контракту "Газпрому" на постачання газу на південно-схід", - заявив в середу глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Він також повідомив, що передоплата, отримана від "Нафтогазу України" за квітневі поставки, з урахуванням залишку від передоплати за березень склала $ 75,85 млн. За дві декади квітня за заявками поставлено 180,7 млн куб. м газу.

"Всі спірні питання, за винятком заборгованості за газ, виставленої "Нафтогазу" в минулому році, вирішені. Поточні поставки газу регулюються виключно чинним контрактом від 2009 року. Знижка на газ, надана урядом РФ, і рішення не пред'являти штрафи за умовою "бери або плати" не вимагають підписання будь-яких додаткових документів", - додав він.

Наприкінці лютого глава НАК "Нафтогазу України" Андрій Коболєв направив главі "Газпрому" Олексію Міллеру листа, в якому підкреслив, що російська сторона не дотримується умов контракту. В порушення положень контракту, починаючи з 22 лютого 2015 року, "Газпром" виконував заявку "Нафтогазу" на поставку оплачених обсягів газу лише на 40%, направляючи певний обсяг газу на ГВС "Платово" і "Прохорівка", які знаходяться на непідконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей.

"Нафтогаз" рекомендував "Газпрому" постачати передплачені обсяги природного газу за чинними контрактами, а також газ для подальшого транзиту через територію України виключно в пункти прийому-передачі газу, які зазначаються в щодобових факсограммах "Укртрансгазу".

У Москві, однак, продовжують закачувати газ і на окуповані території східної України, заявляючи, що Київ зобов'язаний за нього платити. На початку квітня Президент Росії Володимир Путін публічно доручив главі "Газпрому" Олексію Міллеру забезпечити безперебійні поставки газу в Донбас.