UA / RU
Підтримати ZN.ua

G7 і Австралія погодили стелю цін на російську нафту у $60 за барель

А також планують відмовитися від нафти та нафтопроводів із РФ на внутрішніх ринках.

Австралія та країни G7 погодили введення стелі цін на російську нафту на рівні $60 за барель, йдеться у спільній заяві.

«G7 і Австралія як члени коаліції щодо введення стелі цін 2 грудня досягли консенсусу щодо максимальної ціни у $60 за барель на російську нафту, що перевозиться морем», - цитує документ Міністерство фінансів США.

Рішення почне діяти 5 грудня або «невдовзі після цієї дати», про ціну оголосять додатково. Окремо буде призначено граничну ціну для нафтопродуктів з високою та низькою собівартістю.

Крім того, країни G7 та Австралія підтвердили намір поступово відмовитися від російської нафти та нафтопродуктів на внутрішніх ринках.

«Ми підтверджуємо намір поступово відмовитися від сирої нафти та нафтопродуктів російського походження на наших внутрішніх ринках. Це зобов'язання залишається незмінним після запровадження стелі цін», - йдеться у заяві.

2 грудня про ціну в $60 за барель також домовилися і країни-члени ЄС, свої заперечення і пропозицію встановити нижчий поріг зняла Польща.

Читайте також: Bloomberg: Ціна російської нафти впала нижче «стелі», яку обговорює ЄС

Обмеження граничної ціни на російську нафту дозволяє мінімізувати прибутки Росії від експорту і, водночас, не спровокувати збільшення нафтових цін на світових ринках. До ініціативи G7 могли долучитися й інші країни, які що не входять до групи.

Як на практиці працюватиме вуглеводневе цінове ембарго для країни-агресорки? Яку ціну буде врешті встановлено і які перепони очікують на цьому шляху? Читайте в статті Олега Гетмана «Нафтові цінові обмеження почнуться з перекриття Туреччиною Босфору і Дарданелл для танкерів із російською нафтою».