UA / RU
Підтримати ZN.ua

G20 підтримали найбільшу в історії угоду про постачання нафти

Проблему постачання нафти вказали в комюніке зустрічі G20.

США і G20 у п'ятницю, 10 квітня, закликали провідні країни світу прийняти "всі необхідні заходи" для стабілізації енергетичної галузі, спустошеною пандемією коронавірусу. Країни-члени "Великої двадцятки" сподіваються, що обіцяне ОПЕК і Росією глибоке скорочення видобутку нафти все-таки відбудеться, пише Financial Times.

Вранці в п'ятницю, Росія та ОПЕК, очолювані Саудівською Аравією, уклали угоду про скорочення на 10 млн барелів на день від світових поставок, що стало найбільшим скороченням поставок, коли-небудь прийнятим.

Підтвердження угоди було відкладено через відмови Мексики від значних скорочень у видобутку власної нафти, ігноруючи прагнення Саудівської Аравії до того, щоб всі країни в альянсі ОПЕК + скоротили рівну частку.

США, Росія і Саудівська Аравія, три найбільших виробники нафти у світі, всі схвалили угоду про скорочення видобутку, а президент США Дональд Трамп заявив, що США допоможуть Мексиці "надолужити згаяне", щоб згладити хід операції.

В комюніке зустрічі G20 говориться, що члени зобов'язуються вжити необхідних та негайних заходів для забезпечення стабільності енергетичного ринку". У посиланні на угоду ОПЕК в комюніке "визнається прихильність деяких виробників стабілізації енергетичних ринків".

Більш ранній проєкт комюніке містив обіцянку зробити "все, що треба", але це було видалено в остаточному варіанті.

Олександр Новак, міністр енергетики Росії, заявив на зустрічі G20, що "роль G20 полягає у всебічній підтримці цих зусиль".

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман говорив у п'ятницю ввечері з російським президентом Володимиром Путіним. Згідно з повідомленнями державних ЗМІ Саудівської Аравії, вони підтвердили важливість співпраці між виробниками нафти.

Поштовх до угоди про постачання є останнім у серії спроб урядів, центральних банків і міжнародних організацій підтримати світову економіку перед обличчям кризи COVID-19, який приводить країни в усьому світі до глибокої рецесії.

Виступаючи на екстреній онлайн-зустрічі міністрів енергетики країн G20 в п'ятницю, Фатіх Біроль з Міжнародного енергетичного агентства сказав, що "ударні хвилі" вірусу призвели до нафтового краху і погрожують "глобальної економічної стабільності".

"Ніхто не повинен мати думка про те, що ці заходи забезпечують швидке рішення", - сказав Біроль, який очолює вищу енергетичну організацію світу. "[Але], подібно впливу ув'язнення на поширення COVID-19, дії по усуненню дисбалансу на ринку нафти допоможуть знизити пік і згладити криву".

Непряма підтримка угоди з ОПЕК, яку має на увазі G20 та метою якої є видалення з ринку 10 млн. Барелів на день, знаменує собою дипломатичну перемогу президента США Дональда Трампа, який підштовхнув Саудівську Аравію, самого впливового члена ОПЕК, і Росію до припинення місячної цінової війни. Він провів переговори з принцом Мухаммедом і Путіним у четвер і п'ятницю, погрожуючи тарифами на продаж саудівської і російської нафти, якщо вони не досягнуть угоди.

Раніше повідомлялося, що під час телефонної розмови президентів США і Росії, Дональд Трамп розповів Володимиру Путіну про ситуацію на глобальному нафтовому ринку, включаючи домовленість щодо скорочення видобутку нафти, що пропрацьовується в рамках ОПЕК+ .

До того, країни ОПЕК+ погодилися знизити видобуток на 10 млн барелів на день. Це відбудеться 1 травня і до кінця червня. З 1 липня скорочення складе 8 млн барелів на добу, а з січня по квітень 2021 2022 року - 6 млн барелів на добу. Нова угода розрахована до середини весни 2022 року. Протягом цього часу обов'язковий обсяг скорочення буде поступово знижуватися.