UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фюле запевнив, що через асоціацію Україні не загрожує дефолт

Комісар Єврокомісії запевнив, що після підписання угоди про асоціацію Україна не втратить свій суверенітет, а також, що це не буде мати негативних наслідків для економіки країни.

Асоціація з Європейським Союзом не обмежить суверенітет України і не вплине негативно на її економіку, про це заявив комісар Єврокомісії Штефан Фюле.

Фюле зазначив, що навколо угоди про асоціацію існує кілька міфів, зокрема, про передання суверенітету Брюсселю і про те, що асоціація та економічна інтеграція дорого коштуватимуть українцям. "Це дурість і вигадки. Слід розуміти, що у Києва є певні серйозні зобов'язання за угодою, але і у Європи є зобов'язання", - пояснив єврокомісар.

"Якщо у Вільнюсі буде підписано ці угоди, то вже незабаром після цього можна буде побачити серйозні переваги угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі, навіть до того, як її буде ратифіковано всіма країнами-членами ЄС. Це відіб'ється і на бізнесі, і на кожному громадянину, навіть на етапі тимчасового обмеженого впровадження", - сказав він.

Фюле звернув увагу на те, що Україна, на відміну від ЄС, не буде одразу відкривати весь свій ринок. Він зазначив, що у певних галузях, особливо там, де є чутливі види продукції, передбачено перехідний період.

Єврокомісар також наголосив, що в економічному плані не буде управління з центру ЄС. Над поточними проблемними питаннями працюватимуть спільні комісії.

"Якщо так станеться, що будь-які економічні або торгові положення позначаться негативно на певних галузях, то у вас будуть в руках інструменти для того, щоб вжити заходів для захисту своїх інтересів. Ми нічого не забираємо у вас, ми не забираємо ані частинки вашого суверенітету, ми його тільки посилюємо", - сказав Фюле.

Востаннє Фюле приїжджав до України на Ялтинський саміт. Там єврокомісар разом з представниками Євросоюзу Карлом Більдтом і парламенту елмаром Броком на зустрічі з президентом Віктором Януковичем заявили про необхідність якнайшвидшого вирішення питання екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Зазначимо, що 15 жовтня очікується заслуховування Європарламентом звіту спостережної місії ЄП Пета Кокса і Олександра Кваснєвського, за результатами якого і буде прийматися рішення про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Варто додати також, що 4 жовтня Кокс і Кваснєвський звернулися до президента Януковича з клопотанням про помилування Тимошенко.

Екс-прем'єр у свою чергу заявила, що місія Європарламенту передала їй офіційну пропозицію про можливий виїзд до Німеччини для лікування. Тимошенко публічно прийняла цю пропозицію, враховуючи важливість для України підписання угоди з ЄС про асоціацію. !zn

Читайте також:

Азаров спробував переконати Росію у користі для економіки асоціації з ЄС

Януковичу офіційно оголосили про необхідність вирішити справу Тимошенко для асоціації з ЄС

The Economist: Для українських олігархів шлях до ЄС - це порятунок від Януковича

Азаров подякував Лукашенку за спокійну оцінку щодо асоціації України з ЄС