UA / RU
Підтримати ZN.ua

Функції оператора ГТС передано "Укртрансгазу": формувати баланс газу в Україні буде людина Фірташа і Бойка

Формально юридичним оператором української транзитної "труби" досі залишався "Нафтогаз", хоча технічно всю роботу виконував саме "Укртрансгаз". Втім, тепер формувати баланс надходження і розподілу газу в Україні також замість НАКу буде УТГ, який очолює колишній менеджер ставленик Фірташа і Бойка.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості надало ПАТ "Укртрансгаз" функції оператора єдиної газотранспортної системи (ГТС) України. Про це йдеться у наказі міністерства №882 від 2 грудня 2013 року, який нещодавно було оприлюднено на сайті відомства.

Як зазначено у тексті документа, наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Разом з тим поки офіційно невідомо про його опублікування. Відомо, що 10 грудня наказ погодила Держслужба підприємництва.

Згідно з наказом, на "Укртрансгаз" (керівник - Винокуров С.О.) покладено виконання функцій оператора ГТС, а також відповідальність за розроблення прогнозного річного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні, а також відповідних місячних балансів.

Так, цим наказом Міненерговугілля визнано таким, що втратив чинність, пункт 2 наказу міністерства №920 від 26 листопада 2012 року.

Цим пунктом було визначено, що відповідальним за розробку балансу надходження та розподілу природного газу в Україні, формування і коректування планового розподілу обсягів постачань природного газу споживачам у НАК "Нафтогазі України" є перший заступник голови правління НАК Валентин Франчук.

Франчука, який змінив "дах" Коломойського на курченківський, було призначено на цю посаду у квітні 2013 року. А пункт 2 в указі Міненерго №920 з'явився 30 серпня 2013-го.

Нагадаємо, що головою "Укртрансгазу" є Сергій Винокуров - ставленик нині віце-прем'єра Юрія Бойка. Винокуров очолив УТГ в 2010 році після призначення Бойка головою Міненерго. При цьому до цього раніше Винокуров довгі роки очолював структури, що належать Дмитру Фірташу - був виконавчим директором OstChem Holding і керував заводом "Кримсода".

Розробка та виконання балансу газу України - один з основних і найбільш делікатних напрямків. А це означає, що тепер стосовно лімітів газу для обл- і міськадміністрацій саме до нього будуть ходити "на уклін"...

Як відомо, відповідно до затвердженого Порядку розроблення та погодження прогнозного річного газового балансу, його проект подає оператор ГТС до 1 грудня року, що передує плановому (тобто проект балансу мало бути розроблено і подано ще місяць тому).

Відзначимо, що "Укртрансгаз" і раніше був фактичним (технічним, фізичним) оператором ГТС. Юридично ж оператором був НАК "Нафтогаз України". Тепер же реорганізованій колишній "дочці" НАК функції оператора передано формально, а "Нафтогаз", відповідно, втратив функції оператора і суб'єкта формування газових балансів.

Раніше голова міністерства Едуард Ставицький пообіцяв, що результати оцінки вартості ГТС буде відомо "у перших числах" січня 2014 року. !zn

Читайте також:

"Укртрансгаз" візьме мільйонний кредит у банку Януковича

"Укртрансгаз" став учасником Європейської мережі операторів газотранспортних систем ENTSOG