UA / RU
Підтримати ZN.ua

Франція, Угорщина і Болгарія блокують санкції ЄС проти російської атомної енергетики — ЗМІ

Україна виступає за те, щоб на цей сектор поширювалися санкції.

Франція, Угорщина і Болгарія блокують санкції ЄС проти російської атомної енергетики, включаючи обмеження проти компанії «Росатом». Про це повідомляє PAP, посилаючись на джерела.

Йдеться, зокрема, про ядерне паливо. Україна виступає за те, щоб на цей сектор російської економіки поширювалися обмеження ЄС. Запровадження обмежень також було однією з умов підтримки Польщею 10-го пакету санкцій проти Росії.

Ухвалення будь-якого пакету санкцій в ЄС вимагає одностайності 27 країн блоку.

За даними джерела PAP в ЄС, найбільшим прихильником співпраці з «Росатомом» у сфері ядерної енергетики є Франція. Досить голосно виступають і угорці, які посилаються на національну безпеку щоразу, коли йдеться про санкції проти «Росатома». Болгарія також повідомляє, що стурбована безпекою поставок. Запровадження санкцій проти російської ядерної енергетики наразі є основною вимогою української сторони.

У Брюсселі також повідомляють, що «Росатом», не потрапивши під жоден з 10 пакетів санкцій ЄС, відчув себе захищеним і почав розширювати діяльність в інших секторах.

«Українська сторона просить ЄС зайнятися питанням ядерного палива, вказуючи на те, що "Росатом" відчув, що має захисну парасольку в ЄС і все, що стосується його, виведене з-під санкційної загрози. Українська сторона також повідомляє, що "Росатом" почав проявляти активність у сферах, які не мають прямого відношення до ядерної енергетики» - повідомило PAP високопоставлене джерело в ЄС.

Постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садош сказав, що Польща хоче, аби блок запровадив санкції проти російської ядерної енергетики.

«Це одна з польських вимог. Ми працюємо над цим у тісній співпраці з українською стороною. Також ми звертаємо увагу на те, що "Росатом" починає користуватися своєрідним імунітетом, поширюючи свою діяльність на інші сфери», - зазначив Садош.

«Росатом» об'єднує компанії та наукові установи, в тому числі всі невійськові підприємства атомної енергетики в РФ, а також науково-дослідні інститути. Франція раніше повідомляла, що багато її атомних електростанцій використовують російське ядерне паливо. Також «Росатом» будує два нових енергоблоки на угорській атомній електростанції «Пакш». 

Читайте також: Росія намагається обійти санкції і купувати технології США: як це відбувається?

Серед дошкульних для "Росатому" заходів може бути низка дій із боку західних країн. Передусім ідеться про те, що ядерна сфера не має бути винятком із режиму санкцій у ЄС і США, оскільки Росія вже переступила червону лінію і стала використовувати цивільну атомну енергетику як зброю. Не потрібно чекати, коли майже критична газова залежність Європи доповниться ще й критичним рівнем ядерної та ядерно-технологічної. Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Війна в Європі: ядерний сценарій Кремля і що робити Україні" пише президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар