UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фондовий ринок США зріс на тлі планів влади підтримати економіку

Населення отримає гроші, бізнес – відстрочення податкових виплат.

За результатами торгів 17 березня американські фондові індекси виросли на 5-6%. Ринок стимулювала інформації про підготовку владою США пакет заходів, які зменшать негативні наслідки від поширення коронавіруса. Зокрема, прямі виплати громадянам.

Індекс Dow Jones Industrial Average за підсумками торгів у вівторок виріс на 1048,86 пункту (5,2%) і склав 21237,38 пункту.

S&P 500 збільшився на 143,06 пункту (6%) - до 2529,19 пункту.

Nasdaq Composite додав 430,19 пункту (6,23%) і склав 7334,78 пункту.

Підтримку ринку надали заяви міністра фінансів США Стівена Мнучина про те, що американські власті планують прямі виплати на користь громадян, що опинилися під ударом через коронавірус. В цілому на ці цілі може бути направлено 250 млрд доларів, пише The Wall Street Journal.

"Ми хотіли б почати відправляти американцям чеки негайно", - заявив Мнучин.

Ці виплати можуть замінити ідею уряду США про зниження податку на заробітну плату.

Мнучин представив сенаторам-республіканцям пакет заходів з підтримки економіки, обсяг якої може досягти 1 трлн доларів. Це істотно перевищить програму стимулюючих заходів, введену американською владою в розпал фінансової кризи в 2009 році, обсяг якої склав 787 млрд доларів.

Крім того, влада США пішла на безпрецедентний крок, щоб підтримати громадян в умовах кризи. Мнучин оголосив, що президент США Дональд Трамп схвалив введення відстрочки по податкових виплат для мільйонів американців на 90 днів.

Податкові канікули торкнуться доходу приватних осіб на суму до 1 млн доларів і доходу компаній на суму до 10 млн доларів, повідомив Мнучин.

Тим часом, Федеральна резервна система повідомила, що запустить кредитний механізм для підтримки ринку короткострокового комерційного боргу, розраховуючи запобігти посилення проблем з фінансуванням компаній в умовах поширення коронавіруса. Схожий механізм Федрезерв використовував в період фінансової кризи 2008 року.

Заходи владою Америки приймаються на тлі падіння фондових бірж США - у вівторок, 17 березня, вони продемонстрували третій найгірший день в історії.

Раніше Дональд Трамп оголосив про своє рішення закуповувати великі обсяги нафти для формування стратегічного запасу країни. Рішення обґрунтовано низькими цінами на ринку.