UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд майбутніх поколінь. Хто отримає виплати?

Відрахування у Фонд розпочнуться з 2023 року. 

Кожен громадянин України, який народжений з 1 січня 2019 року та безперервно проживав на території держави протягом останніх п’яти років стане учасником Фонду майбутніх поколінь, та отримає рахунок, де щорічно накопичуватимуться державні внески. Ініціатори законопроєкту вважають, що повнолітній українець зможе розраховувати приблизно на 10 тис. дол. Про це у своїй статті для ZN.UA пише Андрій Терещук, радник юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" - "Економічні паспорти для українців: особливості, світова практика та ризики". 

Після досягнення 18 років кошти можна витратити на такі цілі:

Грошей не видаватимуть на руки, а перераховуватимуть напряму. Кошти можна буде зняти достроково, до досягнення18-річного віку, при виникненні підстав для лікування тяжких або критичних захворювань.

У разі смерті учасника ФМП право власності на його кошти перейде до спадкоємця без прив’язки до визначених законом цілей.

Активи фонду формуватимуться переважно за рахунок рентних платежів за користування надрами:

При цьому 2023-го (перший рік, коли запрацює ФМП) відрахування надходитимуть у розмірі 50, 47,5 та 35% відповідно. Але щороку збільшуватимуться на 5%, поки не досягнуть показників, зазначених вище.

Як писало DT.UA, До другого читання так званого ресурсного законопроекту №5600 з'явилася редакція щодо визначення ренти на видобуток марганцевої руди відповідно до ринкових цін за аналогією із залізною рудою. Є питання до документу – "Коломойському подарували 800 мільйонів гривень ренти на рік".