UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд гарантування встановив рекорд з реструктуризації банківського кредиту

Мова йде про кредит «Промінвестбанку».

Між ПАТ «Промінвестбанк», ліквідацією якого наразі займається Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, та ТОВ ВКФ «Велта» було укладено угоду щодо реструктуризації заборгованості банку на суму 6 млрд грн. Іншими словами, Фонд уклав найбільшу за сумою угода з реструктуризації, повідомила пресслужба ФГВФО.

За даними Фонду, від представників бізнесу, що мають заборгованість перед банками, досі надходять заяви на реструктуризацію заборгованості.

«Ми розробили і постійно вдосконалюємо спеціальні умови погашення заборгованості, щоб забезпечити надходження коштів для задоволення вимог кредиторів банків та водночас зменшити фінансове навантаження на позичальників. В останні два роки ми бачимо позитивну тенденцію – позичальники банків, що передаються під управління Фонду гарантування,прагнуть врегулювати свою заборгованість, не накопичуючи борги. Ця справа показує, що реструктуризація є виграшною стратегією для усіх сторін. Позичальник може безперешкодно продовжувати ведення бізнесу; Фонд і банки, що ліквідуються, отримують грошовий потік для задоволення вимог кредиторів цих банків та повернення коштів державі», - наголосила заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

В свою чергу в «Велта» радіють наданій можливості і критикують дії екс-власників банку щодо заборгованості.

«Майже 10 років «Велта» була заручником російського банку, всі наші спроби щодо реструктуризації боргу просто блокувались. Конструктивні перемовини розпочались лише після того, як «Промінвестбанк» був переданий в управління Фонду гарантування у 2022 році. Хочу зазначити, що «Велта» обслуговувала позику, здійснюючи платежі тіла та процентів», - прокоментував Андрій Бродський, генеральний директор компанії «Велта».

Читайте також: Центробанки готуються до економічної нестабільності в світі: вартість золота досягла максимуму

Нагадаємо, що Україна в перші дня війни відкликала ліцензії двох українських «дочок» найбільших держбанків РФ – Сбєрбанку Росії та ВЕБ.РФ – Міжнародного резервного банку (МР Банк) і Промінвестбанку. Потім їхні активи перейшли у власність України.