UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд гарантування просить Верховний суд розблокувати позов проти Рожкової

Йдеться про 1,5 млрд грн ліквідованого «Платинум Банку».

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб просить Верховний суд розблокувати позов по діяльності на даний час ще чинної заступниці глави Нацбанку Катерини Рожкової, про це пише Finbalance.

Видання нагадало, що 27 січня Верховний суд відкрив провадження за касаційною скаргою ФГВФО на рішення Господарського суду Києва від 14 вересня 2020 року і постанову Північного апеляційного господарського суду від 08 грудня 2020 (справа №910/12955/20), якими Фонду було повернуто позов до колишніх членів правління і наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн.

При цьому суд першої інстанції зазначав, що заявлені позивачем вимоги "не пов'язані між собою підставами виникнення і не пов'язані представленими доказами, тому не можуть вважатися однорідними", а в позовній заяві "відсутнє обґрунтування необхідності розгляду позовних вимог по різних підставах виникнення".

Серед відповідачів по цій справі - Катерина Рожкова (колишній в.о. голови правління Платинум Банку), Костянтин Смольський (екс-глава правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (екс-глава наглядової ради) та інші особи.

ФГВФО відзначав, що під час ліквідації Платинум Банку виявив факти прийняття рішень посадовими особами банку, "на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових активних операцій, а саме продовження кінцевих термінів повернення кредитних коштів".

Читайте також: Суд остаточно підтвердив ліквідацію "Грін Банку" - НБУ

У 2017 році Нацбанк прийняв рішення №14-рш/БТ "Про віднесення ПАТ" Платинум Банк "(Київ) до категорії неплатоспроможних".