UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фіцо заявив, що Україна відкрита для транзиту російського газу після 2024 року

«Робота над деталями угоди» може бути завершена «найближчим часом», сказав прем’єр Словаччини

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, після зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, заявив про готовність України дозволити транспортування російського природного газу через її територію після закінчення поточної транзитної угоди у 2024 році. 

«Виникла домовленість про те, що транзит російського газу через Україну, ймовірно, продовжиться, і це чудова новина», – сказав Фіцо у відеозверненні на Facebook, передає Bloomberg.

Читайте також: Фіцо після російського обстрілу Києва заявив, що в місті "нормальне життя"

«Це означає, що ми в Словаччині також зможемо продовжити транзит цього газу, що також піде на користь Австрії та Італії. Я вірю, що ми зможемо завершити роботу над деталями цієї угоди найближчим часом», – зазначив Фіцо.

Читайте також: У МЗС прокоментували заяви Фіцо про «якийсь компроміс» з Росією

Нагадаємо, що Денис Шмигаль після зустрічі з Фіцо не згадував про російський газ. Він заявив, що «Україна та Словаччина продовжать плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн». Раніше голова правління «Нафтогаз України» Олексій Чернишов заявляв, що не продовжуватиме контракт на транзит російського газу до Європейського Союзу через Україну, який закінчується в кінці 2024 року. 

Читайте також: Прем’єр Словаччини Фіцо заявив, що не перешкоджатиме початку переговорів про вступ України до ЄС

Роберт Фіцо – політичний прагматик і технократ. Тож саме зосередження на технічних, інфраструктурних темах може стати підставою для нового початку у відносинах Києва та Братислави, а запуск деяких проєктів підтримає навіть найбільший прихильник «русского міра» в Словаччині. Про які саме проєкти йдеться пише Якуб Логінов у статті «Тяжко, але не неможливо: чим Україні привабити Роберта Фіцо» на ZN.UA.