UA / RU
Підтримати ZN.ua

Fitch поліпшило прогноз падіння світового ВВП в 2020 році

Активне відновлення економіки очікується в 2021 році.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings покращило прогноз падіння світового ВВП на 2020 рік до 3,7% з 4,4%. Відновлення економічної активності буде посилюватися і стане більш стійким з середини 2021 року повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відзначається, що поліпшення ситуації буде спостерігатися в міру вакцинації проти COVID-19 і ослаблення соціального дистанціювання.

Аналітики поліпшили прогноз незважаючи на те, що в четвертому кварталі очікується відновлення падіння ВВП Великобританії і країн єврозони через відновлення дії ряду карантинних заходів для стримування пандемії.

"Глобальний шлях відновлення виявляється більш важким, ніж очікувалося, оскільки друга хвиля вірусу викликає нові обмеження, але новини про вакцинах дуже позитивні для економічних перспектив на наступні два роки", - вважає головний економіст Fitch Брайан Коултон.

Очікується, що зростання світового ВВП в 2021 році буде до 5,3%, хоча раніше передбачався рівень в 5,2%. Економіка США, як очікується, збільшиться на 4,5% (раніше 4%), Китаю - на 8% (7,7%), єврозони - на 4,7% (гірше колишньої оцінки в 5,5%).

Читайте також: KSE: При жорсткому карантині Україна втратить 5,4% ВВП, при помірному - 5,1%

Раніше повідомлялося, що Мінекономіки оцінює падіння ВВП з початку поточного року за підсумками жовтня в 5,2%. При цьому прогнозується, що за підсумками цього року ВВП впаде на 5%.

Експерти МВФ вважають, що пандемія коронавірусу COVID-19 обійдеться світу майже в 30 трильйонів доларів втраченого ВВП.