UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фірташ заперечує можливість посередника між "Газпромом" і "Нафтогазом"

Посередника в постачаннях газу між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпром" просто не може бути, вважає Фірташ. Замість посередника, Україні було б краще домогтися від Росії зниження ціни на газ.

Власник компанії Group DF Дмитро Фірташ заперечує можливість існування посередника у газових постачаннях між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

"Нафтогаз України" і "Газпром" мають прямий контракт на постачання газу до України, і тут не може бути ніякого посередника", - цитують слова Фірташа в повідомленні у п'ятницю, 13 грудня.

"Хорошим рішенням для України було б зменшення ціни на газ, оскільки це зменшило б навантаження на держбюджет і підвищило рентабельність українських підприємств, що, у свою чергу, збільшить їхні доходи і кількість робочих місць в Україні", - наголосив власник Group DF.

За словами Фірташа, що стосується безпосередньо його компаній, то потреби групи у газі повністю задовольняють постачанням необхідних обсягів з Росії "в умовах лібералізованого ринку газу в Україні".

Раніше у ЗМІ з посиланням на джерела з української та російської сторони повідомляли, що влада України і Росії веде переговори про можливу появу посередника у постачаннях газу для "Нафтогазу" з боку "Газпрому". При цьому, як стало відомо ZN.UA, у цих переговорах фігурували структури Фірташа, Сергія Курченка та Ігоря Бакая, проте офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Як раніше заявляв президент Віктор Янукович, він розраховує на завершення переговорів із Росією про перегляд ціни на газ до кінця 2013 року.

Компанія Ostchem, що входить до Group DF та об'єднує азотні активи, є другим за величиною оператором газу в Україні після державного НАК "Нафтогазу України". Згідно з прогнозним балансом газу на 2013 рік, надходження російського газу на адресу "Нафтогазу" передбачали в обсязі 18 млрд куб. м, а Ostchem - 8 млрд куб. м. !zn

Читайте також:

Україна може повернути посередника у схему постачань російського газу