UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фірмі з орбіти депутата від «Слуги народу» дозволили будівництво ЖК під виглядом храмового комплексу в Києві

Журналісти вказали на зв'язок власниці ТОВ «Столичний актив» з народним депутатом Андрієм Стріхарським.

ТОВ «Столичний актив» отримало дозвіл на будівництво багатофункціонального храмового комплексу в Дарницькому районі Києва. Об'єкт фактично є повноцінним житловим комплексом, а згадана компанія пов'язана з Андрієм Стріхарським, народним депутатом від «Слуги народу» повідомляють «Наші гроші». Дозвіл на будівництво Державна архітектурно-будівельна інспекція видала ТОВ «Столичний актив» 31 серпня. Відзначимо, що в 2020 році Стріхарський увійшов до складу Тимчасової слідчої комісії з розслідування зловживань і корупції в ДАБІ,

У документації об'єкт будівництва фігурує як «багатофункціональний храмовий комплекс». Він матиме не менше 10 поверхів і включатиме 176 апартаментів. У Києві під виглядом багатофункціональних комплексів часто будуються ЖК, а квартири продають як апартаменти, зазначають автори матеріалу. При цьому тип об'єкта будівництва в дозволі визначено під кодом «Будівлі торговельні інші».

Будівництво заплановано за адресою вул. Зарічна, 45 в Дарницькому районі столиці на ділянці, який аеребуває в зоні охоронюваного ландшафту. Цільове призначення землі - для будівництва, експлуатації та обслуговування храму Святого Євангеліста Іоанна Богослова.

І цей храм уже збудовано. У червні 2016 року столична ДАБІ зареєструвала повідомлення про початок будівельних робіт, а через три місяці - видала сертифікат готовності храму.

На місці подальшої забудови розміщено паспорт об'єкта. На фотопроекті зображено будівлю храму в оточенні багатоповерхових будівель «багатофункціонального комплексу».

Функціональне призначення ділянки площею 1,07 га - частково територія громадських будівель і споруд, частково - зелених насаджень загального користування.

У 2006 році цю ділянку було передано в оренду релігійній громаді Української православної церкви (Московського патріархату) парафії Святого Євангеліста Іоанна Богослова в Харківському районі Києва на 15 років для будівництва храму на підставі відповідного рішення Київської міської ради.

У грудні 2020 року Департамент архітектури КМДА видав замовникові будівництва - ТОВ «Столичний актив» - містобудівні умови і обмеження для проектування «багатофункціонального храмового комплексу» на вул. Зарічній, 45.

ТОВ «Столичний актив» належить Віті Камаєвій. Вона також є керівником ТОВ «Статус Строй-Прайм», яке є замовником будівництва ЖК Podil Plaza & Residence на вулиці Глибочицькій, 73-79. Девелопер цього будівництва Status Group, торговий знак якої належить ТОВ «Компанія «Статус Груп». Її власником до обрання до Верховної Ради був Андрій Стріхарський - народний депутат від партії «Слуга народу».

Заявником на отримання торгового знака Status Group було ТОВ «Статус Строй-Плюс», яким в 2017-2018 роках керував Валерій Камаєв. Сьогодні він керівник і власник ТОВ «Статус Буд-2» - генерального підрядника будівництва «багатофункціонального храмового комплексу» на Зарічній, 45.

У 2012 році на Віту Камаеву переоформили ТОВ «Укрпроектреконструкція», яким володів Стріхарський. Крім того, за даними Youcontrol, Віта Камаева і Раїса Стріхарська в 2016-2020 роках були співвласницями ОК «ЖБК« Березнякижитлобуд ». Обидві компанії на сьогоднішній день вже ліквідовано.