UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фірми екс-глави Дніпропетровської облради Олійника вигравали майже всі тендери у 2020 році – ЗМІ

У минулому році практично всі тендери Дніпропетровської ОДА, яку очолював вже звільнений Олександр Бондаренко, вигравали фірми, близькі до екс-глави Дніпропетровської облради Святослава Олійника, яким зараз активно займаються НАБУ і ГФС, повідомляє «РБК-Україна».

«В останні роки фірми Олійника отримували багатомільйонні підряди від держави на будівництво і ремонт інфраструктури. Наприклад, дорожньо-будівельна фірма УПС, афільована зі Святославом Олійником навіть ставала фігурантом судових розглядів через відверто халтурний ремонт доріг області. Причому суми фігурували астрономічні - УПС освоїла мільярд бюджетних гривень. Втім, якими б не були суми виділених коштів, компанії з орбіти Олійника завжди дотримуються якості з відміткою «мінус», - підкреслює автор матеріалу.

У статті наголошується, що в 2020 році практично в кожному департаменті облдержадміністрації з'явився чиновник, так чи інакше близький до Святослава Олійника. За даними джерел з ДніпроОДА, буквально всі платежі могли проходити узгодження у Олійника. Таким чином, він міг контролювати, як діяти з тими чи іншими підрядниками будівництва.

«Одним з найбільш яскравих прикладів корупції на тендерах стали успіхи компанії «ССА Енерджі», на рахунку якої десятки виграних підрядів за дуже сумнівних обставин. Ця компанія вигравала все - починаючи з ремонту тротуарів в містах та селах області (чим ОДА взагалі не повинна займатися) і закінчуючи великими держзамовленнями. У всіх випадках конкуренція на тендерах також була досить сумнівна - брали участь дві компанії з очевидними ознаками домовленості», - повідомляє видання.

Журналісти відзначають, що зв'язок Святослава Олійника і його оточення з фірмою «ССА Енерджі» простежується досить легко. Колишнім директором і засновником (в період з 27.05.20 по 03.08.20) компанії є Євген Понур. Він же є керівником фірми «Ніколь Індастрі», афілійованої з Олійником. Ще одне пов'язана особа серед фірм, що мають відношення до екс-глави Дніпропетровської облради - 21-річний Олег Поторока (син Наталії Бахіної, родички цивільної дружини Олійника Ірини Гунази). Поторока є єдиним засновником компанії «Студія «Арт Бетон» і співзасновником тієї ж ТОВ «Ніколь Індастрі», колишнім засновником якої був дядько Святослава Олійника - Микола Олійник.