UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фермерам, котрі витратились на розмінування земель, повертатимуть частину коштів протягом місяця

Таку компенсацію сплачуватиме Мінекономіки.

Протягом місяця аграрії зможуть повернути частину грошей, витрачених на розмінування сільськогосподарських земель. Про це рішення уряду нагадала віце-прем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко у Facebook.

Читайте також: Японія надає Україні $106 млн на розмінування та інші стратегічні напрямки

«Аграрії можуть компенсувати коштом держави частину грошей за розмінування сільськогосподарських земель. Цього тижня затвердили відповідний механізм. Він запрацює впродовж щонайменше місяця», - написала вона.

Читайте також: В Україні понад 25% земель потребують розмінування або обстеження

Юлія Свириденко уточнила, що така компенсація буде доступною для фермерів, чиї ділянки забруднені й це підтверджує обстеження. За її словами, такі ділянки нині є у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Читайте також: Словенія надала гроші на гуманітарне розмінування України

«Фермер вноситиме лише 20% суми. Решту 80% покриватиме Міністерство економіки України. Можна укладати контракти як із державними, так і з приватними  операторами протимінної діяльності. Але для цього вони мають перемогти на відкритому тендері у Prozorro», - пояснила сутність механізму компенсації Юлія Свириденко.

Наразі в Україні діє багато компаній, які спеціалізуються на виробництві дронов різного призначення ‒ від камікадзе з вибухівкою та розвідувальних до морських та для розмінування. Нещодавно Литва виразила бажання спільно розвивати оборонні технології з українськими підприємствами у сфері безпілотників. Про це під час свого візиту у Київ розповіла міністерка економіки та інновацій Аушріне Армонайте.