UA / RU
Підтримати ZN.ua

Черговий крок до визнання Росії спонсором тероризму: FATF ввела додаткові санкції

Організація заборонила РФ брати участь у своїх поточних та майбутніх проектах.

Представники українського Держфінмоніторингу з 18 по 21 жовтня взяли участь у черговому Пленарному засіданні FATF. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Серед основних питань, які стосуються протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, було питання статусу членства РФ у FATF та її санкціонування з боку FATF.

За результатами FATF вкотре висловила глибоке співчуття з приводу безпідставних втрат людей, страждань і руйнувань, спричинених триваючим російським вторгненням в Україну.

Дії РФ продовжують порушувати основні принципи FATF, які спрямовані на сприяння безпеці, захищеності та цілісності фінансової системи.

У результаті FATF вирішила накласти додаткові обмеження на повноваження Росії, які залишилися, а саме:

У Держфінмоніторингу зазначають, що ці заходи розширюють заходи, вжиті FATF у червні, які, серед інших обмежень, позбавили РФ всіх її керівних функцій.

«FATF продовжуватиме стежити за ситуацією та розглядатиме на кожному зі своїх пленарних засідань наявність підстав для скасування або зміни цих обмежень», - наголошується в заяві організації.

Після заяв, опублікованих у березні, квітні та червні 2022 р., FATF повторює, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо можливих ризиків від обходу заходів, застосованих до РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи.

Читайте також: Внесення РФ до «чорного списку» FATF сприятиме безпеці світу та глобальної фінансової системи — WP

FATF – найвпливовіша міжнародна міжурядова антилегалізаційна організація. Вона здійснює моніторинг методів та контрзаходів щодо відмивання коштів та фінансування тероризму. Також організація сприяє реалізації санкцій у глобальному масштабі.

Нагадаємо, Європарламент у листопаді голосуватиме за визнання Росії спонсором тероризму.