UA / RU
Підтримати ZN.ua

Естонія заморозила активи РФ на десятки мільйонів євро, їх пропонують віддати Україні

Йдеться про приблизно 20 мільйонів євро, проте сума постійно коливається.

Естонія заморозила пов'язані з РФ активи на десятки мільйонів євро та обговорює з ЄС можливість використання замороженого російського майна на користь України, повідомила глава відділу міжнародних фінансових санкцій та запобігання фінансуванню тероризму Бюро даних щодо відмивання грошей Лаура Аус порталу ERR.

"Розрахувати точну вартість заморожених активів практично неможливо. Зокрема, кошти заморожені в кредитних організаціях, фінансових установах, на банківських рахунках. Там йдеться приблизно про 11,7 млн євро. Другий пункт - кошти на заморожених рахунках передоплати в Податково-митному департаменті. Там ми говоримо приблизно про 8,4 млн", - сказала вона.

Сума заморожених активів постійно змінюється, зазначає Аус. Наприклад, компанії можуть використовувати заморожені засоби для оплати витрат, необхідних для забезпечення безпечного зберігання заморожених товарів, таких як хімікати. Ще складніше оцінити вартість активів підприємства у сукупності.

Читайте також: Україна вимагатиме іранські заморожені активи в разі постачання ракет в РФ

Податково-митний департамент Естонії провів понад 35 тис. перевірок у рамках контролю за дотриманням санкційного режиму, було виявлено майже 1,3 тис. порушень. Порушення стосуються, зокрема, спроб вивезення до Росії готівкових євро (заборонено Єврокомісією), дорогої електроніки тощо. Багато товарів повертаються, але багато залишається на зберіганні чи конфіскуються.

Ведеться обговорення, чи можна частину цих коштів використати для компенсації збитків Україні, завданої внаслідок воєнних дій. Начальник митного відділу Податково-митного департаменту Ееріка Хелдна заявила, що подібні рішення в будь-якому разі прийматимуть Естонія спільно з іншими державами-членами ЄС, оскільки санкційна політика Естонії є частиною санкцій Євросоюзу.

Нагадаємо, у листопаді Великобританія заморозила понад 20,5 мільярда доларів активів російських олігархів та інших осіб РФ, проти яких запроваджено санкції за вторгнення Росії в Україну.