UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергосистема країни пережила найбільші атаки в історії людства: в Укренерго розповіли, як виходять з ситуації

Розроблено план.

Війська РФ випустили по енергооб'єктах України понад 1000 ракет та снарядів. Про це 7 грудня заявив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми вже пережили масовані атаки агресора. Ці атаки є найбільшим ударом по електромережі, який коли-небудь бачило людство. Понад 1000 снарядів і ракет було випущено по електрооб'єктах і лініях, зокрема по підстанціях. На жаль, ці атаки завдали великих збитків Україні та нашій системі", - зазначив він під час дискусії щодо стабілізації та відновлення України, організованої Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Читайте також: В “Укренерго” розповіли, коли можуть стабілізувати ситуацію з електрикою після ракетної атаки 5 грудня

За словами голови Укренерго, Україна відчуває великий дефіцит  генеруючих потужностей.

"Незважаючи на те, що ми втратили від 25% до 30% споживання, якщо порівнювати з довоєнним періодом, дефіцит потужностей, що генерують, більший, і тому у нас дефіцит електроенергії в системі і досить серйозний", - уточнив Кудрицький.

Для збереження системи взимку за умов подальших атак ворога розроблено певний план, важливим елементом якого є забезпечення обладнанням.

Читайте також: Ситуація залишається складною, але контрольованою — Укренерго

"У світі немає великого запасу складного електричного обладнання. Ми шукаємо різні типи обладнання по всьому світу, на кожному континенті, і ми ведемо переговори з сотнями компаній по всьому світу, щоб якнайшвидше нам було доставлено все, що є", - додав глава компанії.

У ході дискусії Кудрицький наголосив, що незважаючи на дефіцит електроенергії, "система все ще працює, вона інтегрована, не розвалилася і не роз'єднана".

Україна пережила черговий і наймасовіший удар росіян по енергетиці та інфраструктурі. Попри героїзм спочатку нашої ППО, а потім енергетиків, втрати є. І, на жаль, це не остання атака цієї зими. Як пережити енергетичний терор – у матеріалі Ігоря Маскалевича"Гасити. Не погасити".