UA / RU
Підтримати ZN.ua

В «Енергоатомі» обурилися на закиди ЗМІ щодо доходів від підвищення тарифів: «ні копійки не отримаємо»

«Енергоатом» називають головним бенефіціаром останнього підвищення цін.

АТ «НАЕК «Енергоатом» вважає, що медія та експерти поширюють неправдиву інформацію щодо, пов’язуючи прибутки компанії з підвищенням тарифів. В повідомленні «Енергоатому» зазначається, що «компанія ні копійки не отримає від підвищення тарифів».

«Енергоатом», як найбільший і надійний виробник електроенергії для нашої держави, й надалі покриватиме різницю у ринковому та дійсному тарифах для населення за власний рахунок», - зазначили в компанії.

Там пояснили, що до підвищення тарифу для населення вартість послуги покладання спеціальних обов'язків (ПСО) для «Енергоатому» складала 125,7 млрд грн (без ПДВ), тобто 70,7% від чистого доходу компанії.

«З урахуванням мінімальних власних витрат компанії на забезпечення виробництва електроенергії та мінімальних  капітальних вкладень, у тому числі фінансування заходів пов’язаних з підвищенням ядерної безпеки, забезпеченням фізичного захисту АЕС, дефіцит коштів на оплату ПСО у 2024 році становить 17,4 млрд грн (без ПДВ)», - йдеться у повідомленні.  

Після підвищення тарифу для населення прогнозна вартість послуги ПСО для «Енергоатому» у 2024 році становитиме 108,3 млрд грн (без ПДВ).

«Це дозволить АТ «НАЕК» Енергоатом», за умови збереження поточної кон’юнктури ринку, сплатити вартість послуги ПСО в 2024 році у повному обсязі. Фактично, це складе 60% від чистого доходу компанії», - додали там.

Також в «Енергоатомі» зазначили, що НКРЕКП планує найближчим часом підвищити на 19 % тарифи на передачу електроенергії та на 6,7% - на розподіл електроенергії, що призведе до збільшення витрат постачальників універсальних послуг (ПУП) на оплату послуг операторів (ОСП та ОСР): «ПУП за рахунок підвищення фіксованої ціни для побутових споживачів отримають додаткові кошти для покриття власних витрат, компенсації збільшення вартості купівлі електричної енергії на ринку, а також для оплати послуг Оператора системи передачі (НЕК «Укренерго») та Операторів системи розподілу (Обленерго) за підвищеними тарифами».

Читайте також: Перезапуск Запорізької АЕС росіянами: у "Енергоатомі" спрогнозували сценарій розвитку подій

Нагадаємо, що на минулому тижні було опубліковане нове розслідування видання "Наші гроші", відповідно до якого корупціонерам в "Енергоатомі" завжди не вистачатиме грошей. Про це також зазначив народний депутат Ярослав Железняк посилаючись на розслідування.