UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Енергоатом» підіграє Ахметову з Коломойським і не соромиться – дані торгів

Компанія знижує ціну ресурсу на користь олігархам.

На цьому тижні, 16 березня, «Енергоатом» провів аукціон з продажу електричної енергії, але попри те, що в ході торгів був і попит, і адекватні пропозиції вартості е/е, компанія так нічого і не продала. Про це свідчать дані торгів.

В результаті, після проваленого «Енергоатомом» аукціону непродана на Ринку на добу наперед електроенергія потрапила на Балансуючий ринок, де її вартість є суттєво нижчою. Для розуміння, якщо на РДН вартість нічної е/е складає 1000 грн/МВт-г, то на Балансуючому ринку - 200 грн/МВт-г.

Чому ж державна компанія свідомо вирішила продати електроенергію дешевше, ніж могла? Найочевидніша відповідь, бо вона працює не на користь держави, а в інтересах олігархів Р. Ахметова та І.Коломойського, компанії яких є впливовими гравцями на ринку  електроенергії. «Енергоатом», відмовившись від продажів на аукціоні не знизив ціну на РНД, щоб олігархічні компанії продовжили заробляти.

Читайте також: «Зелені тарифи» не єдиний інструмент, який може покращити ринок електроенергії України - дослідження

Повідомлялось, "Енергоатом" за підсумками 2020 року отримав 45 млрд 648 млн грн чистого доходу від реалізації продукції та 6 млрд 837,2 млн грн валового прибутку. Показник EBITDA (позначає прибуток підприємства до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань) у 2020 році становить 13,3 млрд грн.

Водночас чистий збиток відображений на рівні 4,8 млрд грн. В компанії зазначають, що він з’явився внаслідок факторів, що не залежать від підприємства.