UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергетичному співтовариству ЄС бракує довіри: створено комісію, щоб посилити контроль за енергосектором України

Переглядатиме всі події, пов'язані з енергетичним ринком та корпоративним управлінням в енергетиці України.

Найвпливовіша у Європі енергетична організація – Енергетичне співтовариство, вирішила посилити моніторинг енергетичного сектору України, та створило комісію, яка стежитиме за енергетичним ринком та корпоративним управлінням в українській енергетиці. Про це повідомляється на сайті організації.

"Прагнучи ... закріпити свої моніторингові функції, Секретаріат (Енергетичного співтовариства, - ред.) створив Наглядовий пункт енергетичного ринку України. Наглядовий пункт уважно стежитиме та переглядатиме всі події, пов'язані з енергетичним ринком та корпоративним управлінням в Україні", - йдеться в повідомленні.

"Це ... допоможе побудувати довіру до передбачуваного та прозорого управління відповідно до європейських практик", - наголошують також в Енергетичному співтоваристві.

Водночас зазначається, що оцінки ситуації, складені Наглядовим пунктом, будуть опубліковані "з повним дотриманням вимог конфіденційності" та надаватимуться лише залученим внутрішнім і міжнародним зацікавленим сторонам.

Нагадаємо, найбільший скандал з корпоративним управлінням на підприємствах енергетичного сектору України стався в 2021 році з НАК "Нафтогаз України". У результаті компанія майже півтора року не мала наглядової ради.

У липні 2022 року кредитори не погодилися на реструктуризацію боргу, про яку просив "Нафтогаз", і компанія увійшла в стан технічного дефолту. 1 листопада голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко написав заяву про відставку

У вересні 2022 року принципи корпоративного управління в Україні знову було поставлено під питання. Тепер уже наглядова рада "Магістральні газопроводи України" (МДУ) чотирма голосами проти одного припинила повноваження генерального директора ОГТСУ Сергія Макогона, коли той перебував у відрядженні.

Крім того, ряд джерел на ринку повідомляли про спроби змінити керівника "Укренерго" Володимира Кудрицького.

Також слід згадати, що після призначення Андрія Єрмака головою офісу президента на початку 2020 року почалася зміна топменеджерів в основних установах енергетики України. Банкова впевнено переводила енергетику у ручне керування. Спочатку «Енергоатом», далі НКРЕКП, «Гарантований покупець», «Оператор ринку», «Оператор ГТС України». 

Як писала ZN.UA, у всіх цих історіях був очевидний вплив міністра енергетики Германа Галущенка.

Наприкінці поточного січня в ЗМІ почали курсувати чутки про відставку міністра, що могло бути неслідком  того самого браку довіри, про необхідність посилення якої йдеться у повідоменні Енергетичного співтовариства.

Втім, у владних кабінетах поспішили спростувати ці чутки, заявивши, що відставка міністра є нічим іншим, як російською спецоперацією.