UA / RU
Підтримати ZN.ua

Енергетична спільнота вважає недостатнім темп реформ в енергетиці України

Відповідно до звіту за минулий рік, країни Європейського Енергетичного співтовариства, які не є членами ЄС, в тому числі і Україна, все дужче відстають в імплементації законодавства. Ці висновки можуть вплинути на рішення Євросоюзу щодо євроінтеграції України.

Розрив між державами-учасницями Енергетичного співтовариства (ЕС) та країнами Європейського Союзу в імплементації законодавчих норм за минулий рік збільшився, а загальна динаміка в рамках самого співтовариства погіршилася.

Про це йдеться у річному звіті Секретаріату ЕС, що охоплює період з вересня 2012 по вересень 2013 року, який оприлюднено у середу, 9 жовтня.

Результати цього звіту буде враховано Єврокомісією при формуванні нею свого звіту про роботу, яку виконали країни-кандидати та потенційні кандидати на членство у Євросоюзі. Публікація цього звіту ЄК очікується 16 жовтня.

Як зазначив директор секретаріату ЕС Янез Копач (Janez Kopač), без змістовної реформи ринку електроенергії і газу, прогресу у регіональній ринковій інтеграції, розрив між країнами ЕС і ЄС буде зростати й надалі. "ЄС рухається вперед більш швидкими темпами, ніж раніше, для того, щоб завершити побудову свого внутрішнього енергетичного ринку до запланованої дати 2014 року", - пояснив директор секретаріату.

В доповіді секретаріату ЕС відзначається, що рівень прогресу в імплементації законодавства, не рівномірний як по регіонам спільноти, так і по галузям енергетики.

Як йдеться у документі, в реалізації правил в електроенергетичному секторі уповільнення темпів розвитку спостерігається в Албанії, Македонії, Молдові та Україні, швидше просуваються Хорватія, Чорногорія і Сербія.

Прогрес у реалізації правил у газовій сфері був, в цілому, помірним. Зовсім незначний, або взагалі не було ніякого прогресу в Боснії і Герцеговині.

Заступник директора секретаріату ЕС Дірк Бушле (Dirk Buschle), який координує моніторинг, підкреслив, що "третій енергетичний пакет у секторі електроенергії та газу є реальною можливістю для країн ЕС наздогнати ЄС". "Його адаптація до національного законодавства до 1 січня 2015 року і подальша реалізація повинні бути головним пріоритетом у кожній країні. З цією метою секретаріат ЕС має намір глибше брати участь у розробці законодавства", - резюмував він.

Нагадаємо, у кінці березня секретаріат енергетичного співтовариства направив Україні відкритий лист з вимогою протягом двох місяців привести у відповідність з правилами організації систему розподілу пропускної здатності електромереж або обґрунтувати позицію країни з цього питання. "Попереднє бачення секретаріату - правила аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних електромереж між Україною, її західними сусідами і Молдовою не відповідають вимогам енергетичного співтовариства",- йдеться у повідомленні.

Україна маа відповісти Європі на звинувачення у порушенні правил експорту електроенергії до 26 квітня. !zn

Читайте також:

Директор секретаріату ЕС Янез Копач: "Україна має дотримуватися взятих зобов'язань як член Енергоспівтовариства"

ЄС пропонує Енергоспільноті посилити норми щодо викидів ТЕС, але збільшити терміни їхнього впровадження