У січні 2020 року Україна збільшила експорт сільськогосподарської продукції і продукції харчової промисловості на 14,3% до 2 млрд доларів. Про це написав на своїй сторінці в Facebook міністр економіки Тимофій Милованов.
"З загального експорту товарів України частка продукції АПК та харчової промисловості становить 47,7%. Основною часткою аграрного експорту є зернові культури, жири та олії; готові харчові жири; воски (48% і 22,9% від обсягу експорту продукції АПК та харчової промисловості відповідно)", - написав він.
Найбільше українських зернових культур було імпортовано в Єгипет (44,4% від обсягу експорту пшениці, 15% обсягу експорту кукурудзи).
"Соняшникова олія найбільше імпортували Індія (25,1% від загального обсягу експорту олії), Нідерланди (13,9%), Китай (13,9% відповідно). На цей і наступні 3 роки за напрямом "підтримка і просування експорту" ми запланували виділити 455 млн грн. Це те, що ми робимо, щоб підтримати експортерів і підвищити наш експортний потенціал", - підкреслив Милованов.
Нагадаємо, що Мінекономіки прогнозує врожай зернових культур в Україні у 2020 році на рівні 65-70 млн тонн проти 75 млн тонн в 2019 році.
Україна станом на 4 лютого в поточному маркетинговому році експортувала вже 36,77 млн тонн зернових і зернобобових. Тобто на 30,5% більше, ніж за аналогічний період минулого МР.