UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експорт нафти з ключових західних портів РФ у липні впав до 19-місячного мінімуму — Bloomberg

Зниження обсягів поставок із Росії також впливає на загальні потоки нафти у світі. 

Експорт російської нафти з ключових західних портів РФ у липні впав до 19-місячного мінімуму. Це також вплинуло на загальне скорочення нафтових потоків морем у всьому світі — глобальні поставки знизилися приблизно на 586 тисяч барелів на добу минулого місяця, свідчать дані, зібрані агентством Bloomberg

Читайте також: Наслідки удару по нафтобазі у Курській області потрапили на супутниковий знімок

Загальний обсяг поставок до Китаю впав більш ніж на 1,4 млн барелів на добу, що є найбільшим зниженням цього року, хоча цифри ще можуть змінитися.

Збільшення поставок від провідних експортерів — Саудівської Аравії та США, допомогло компенсувати зниження потоків із Росії, Бразилії, Венесуели й Катару.

Російський експорт, здебільшого “флагманського” сорту нафти Urals із балтійських портів Приморськ і Усть-Луга, а також Новоросійська на Чорному морі впав майже до 1,8 мільйона барелів на добу минулого місяця. Це порівняно з 2,2 мільйона барелів у червні.

Росія продовжує виконання своїх зобов'язань щодо видобутку нафти в межах ОПЕК+, спостерігається відновлення внутрішньої нафтопереробки, що може зменшити обсяги нафти, яку РФ відправляє за кордон. Окремий аналіз цього тижня показав, що загальний морський експорт нафти з Росії є найнижчим майже за рік, а поставки з балтійських портів найнижчі з грудня 2022 року.

Читайте також: Українські дрони атакували російську нафтобазу "Губкінська" — ЗМІ

Нафтова промисловість є ключовим джерелом доходів для російського бюджету, обтяженого високими військовими та соціальними витратами на тлі повномасштабної війни проти України, яка триває вже третій рік.

Попри всі запроваджені обмеження, РФ продовжує отримувати доходи від поставок енергоносіїв, надалі фінансуючи війну. Про те, що можна зробити, аби перекрити енергетичний “кровотік” агресора, розмірковував Володимир Омельченко.