UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експорт кондитерських виробів зріс на 29 %: хто найбільше купує українські солодощі

Серед найбільших країн-покупців – Румунія, Польща та Молдова

Україна експортувала кондитерських виробів в обсязі 89 тисяч тонн, що на 29 % більше показника 2022 року. Реалізація кондитерських виробів у цілому принесла дохід у сумі 213 млн доларів, що на 40% більше, ніж у попередньому періоді. Про це повідомляє Українська асоціація аграрного експорту.

Де найбільше полюбляють українські солодощі?  

Найбільше купують українські солодощі в країнах Європейського Союзу. Країни ЄС придбали таких кондитерських виробів на $122 млн, що складає 57% від усієї вартості згаданої експортної галузі.  

“Головними покупцями хлібобулочних солодощів з України торік стали:  

Також здійснювалися постачання українських солодощів до таких країн, як США, Туреччина, Ізраїль, Ірак, Саудівська Аравія, Ємен, Китай, ОАЕ, Лівія.

На сьогодні Україна зберігає позицію серед 30 найбільших експортерів цієї групи солодощів у глобальному рейтингу.

Що найбільше продають українські кондитери?

У структурі кондитерських виробів з борошна, які експортувались українськими виробниками, переважало солодке сухе печиво і вафлі – понад 30 тонн кожна позиція. Також значний попит мають сухарі і грінки, пряники, звичайне сухе печиво.

Продажі на експорт хлібобулочних солодощів у 2024 році  

За оперативними даними, продаж хлібобулочних солодощів з України у поточному році також збільшується як в натуральному, так і в грошовому виразі. Експорт у першій половині цього року склав приблизно 25 тисяч тонн, що на третину більше обсягів перших трьох місяців 2023 року. До того ж вартість проданого товару зросла до 62 млн доларів, тобто на 43% за відповідний період минулого року.

У цьому сегменті кондитерських виробів найбільшими покупцями, як і раніше, є Румунія, Польща і Молдова. Ці три країни забезпечують понад 30% валютної виручки у відповідному сегменті. Як раніше повідомлялось, частка країн Євросоюзу в загальному експорті з України цукру і цукрових кондитерських виробів складає 82%.  

До хлібобулочних кондитерських виробів відносять печиво, галети, крекери, вафлі, пряники, торти, тістечка, кекси та інше.