UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти вважають Іран здатним швидко наростити експорт нафти на 730 тисяч барелів на добу

Зростання експорту іранської нафти може відбутися у другій половині 2016 року

Після зняття санкцій Іран зможе "досить швидко" збільшити експорт нафти на 730 тисяч барелів на добу, що призведе до падіння світових цін на неї, іранські ЗМІ з посиланням на прогноз Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Згідно з інформацією іранської сторони, до введення санкцій Тегеран експортував 2,3-2,5 млн барелів нафти на добу, а потім цей показник скоротився вдвічі. Експерти очікують, що зростання експорту іранської нафти відбудеться у другій половині 2016 року.

За словами експертів, додатковий експорт "чорного золота" з Ірану в поєднанні з високими обсягами виробництва і порівняно низьким зростанням рівня споживання в світі призведе до більшого, ніж очікувалося, зниження цін на нафту.

Читайте також: ОПЕК у липні збільшила видобуток нафти до рекорду за 3 роки

12 серпня МЕА у щомісячному звіті по нафтовому ринку констатувало, що світова пропозиція нафти продовжує рости з шаленою швидкістю". Аналітики МЕА вважають, що перевиробництво нафти настільки велике, що надлишок на ринку буде і протягом 2016 року.

11 серпня у Світовому банку повідомили, що зняття санкцій з Ірану надасть значний вплив на світовий ринок нафти. Тегеран зможе видобувати близько 1 млн барелів нафти на добу, що знизить ціну за барель нафти на 10 дол в 2016 році.

Раніше повідомлялося, що країни ОПЕК ведуть переговори про можливість проведення екстреного засідання в умовах різкого падіння цін на нафту, обумовленого надлишковими поставками сировини на ринок.