UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти пояснили, що найбільше сприяє знеціненню гривні

За прогнозами експертів, українську валюту буде важко втримати від подальшого знецінення.

Заявляючи про гнучкий валютний курс, на практиці НБУ здійснює політику його фіксації на певному рівні або в невеликому діапазоні, але не бере жодних зобов'язань з його втримання або подальшої його динаміки в майбутньому.

Про це заявив DT.UA Ігор Шумило, радник президента Київської школи економіки.

За його словами, єдиними чіткими зобов'язаннями НБУ щодо цілей монетарної політики є зобов'язання перед МВФ утримувати на певному рівні чисті внутрішні активи й чисті зовнішні резерви.

Читайте також: Яресько побоюється психологічного впливу падіння рубля на курс гривні

"Режим монетарного таргетування, який застосовує НБУ, найменш ефективний з усіх монетарних режимів, а наявність зобов'язання за зовнішніми резервами суттєво обмежує можливості регулятора із стабілізації валютного ринку, - зазначає Ігор Шумило. - Але найгірше те, що НБУ не пояснює українському суспільству мети своєї монетарної політики. Повний непрофесіоналізм і безпорадність комунікацій усього економічного блоку ще більше посилили недовіру з боку бізнесу й населення до національної валюти, зростання девальваційних, а відповідно, й інфляційних очікувань, відсутність підтримки НБУ з боку банківського співтовариства, а через банки - і головних суб'єктів валютного ринку".

"Вихід Міністерства фінансів на ринок із продажем ОВДП на суму майже в 500 млн дол. насправді означає створення саме владою ще більшого розриву між попитом і пропозицією на валютному ринку і є чітким сигналом утримуватися від продажу іноземної валюти, стимулюючи її купівлю. Зрозуміло, що такі дії влади ще більше дестабілізують валютний ринок і сприяють посиленню девальваційних очікувань", - зазначає Шумило.

Крім цього, згідно з експертною думкою, наша економіка після двох років реформ усе так само критично залежить від продажів на зовнішніх ринках сировини.

"Ціни й на руду, і на зернові знижуються. Особливо на чорні метали - ціна досягла мінімуму за 20 років, якщо дивитися на абсолютне падіння, то воно перевищило навіть падіння вартості нафти. Відповідно, приплив валюти в країну істотно скорочується навіть без урахування інших проблем, - пояснив DT.UA Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. - На жаль, утримати курс на рівні 25–26 грн/дол. до кінця року за таких умов буде досить складно".

Як раніше повідомляло DT.UA, від зовнішніх цін на сировину залежить не тільки ВВП України, її бюджет і міжнародні резерви - не менш тісно з ними пов'язані інфляція, безробіття і курс гривні.

Детальніше про монетарну політику НБУ читайте у статті Юрія Сколотяного і Юлiї Самаєвої "Девальвація очікувань" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".