UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти оцінили стан газового ринку України

У вересні 2016-го газ імпортували 14 постачальників, причому частка "Нафтогазу" становила 77,5%.

Організатори II Українського газового форуму, який проходив в Києві в середині жовтня, - директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський і президент "Грант Торнтон Україна" Олександр Чалий запропонували учасникам форуму експертну оцінку ситуації на газовому ринку України.

Про це пише в своїй статті для ZN.UA Алла Єрьоменко.

Автори дослідження нагадали деякі моменти розвитку подій на газовому ринку в 2014 р. І зауважили, що якщо хтось заперечить, що ринку на той час не було, то варто звернути увагу на економічне тлумачення цього поняття. Тобто у 2014 р. ринок був, але монополізований одним продавцем. Було продано для споживання 38,9 млрд кубометрів газу. В Україні було видобуто 20,5 млрд кубометрів, у т.ч. приватними компаніями - 3,3 млрд, імпортовано - 19,5 млрд, з них 14,4 млрд, або 74%, - у "Газпрому".

На сьогодні на ринку функціонує близько 10 тис. діючих промпідприємств, 174 тис. підприємств компобуту та організацій, а також 201 підприємство теплоенергогенерації. Газ постачається для більш як 13 млн домогосподарств. За інформацією ПАТ "Укртрансгаз", за вісім місяців 2016 р. промспоживачам постачали газ із замовленням послуг транспортування 180 постачальників. Якщо враховувати поставки підприємствам компобуту, бюджетним організаціям, ТКЕ та населенню, то кількість постачальників - 212. За вісім місяців 2016 р. для споживачів було транспортовано трохи більше 17 млрд кубометрів газу.

У табл. наведено замовників послуг транспортування та обсяги імпортованого газу за перші дев'ять місяців 2016 р. за даними ПАТ "Укртрансгаз". Наведені дані свідчать, що частка в імпорті безпосередньо "Нафтогазу" становить 73,5%.

таб у

Максимальна фактична ціна для споживачів України, що не підпадають під дію Положення про покладання спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (без урахування тарифів на транспортування та розподіл), становила в липні 2016 р. 8135,52 грн/1000 кубометрів, з ПДВ, або за середнім курсом НБУ за липень 2016 р. - близько 328 дол./1000 кубометрів. У вересні 2016 р. газ імпортували 14 постачальників, причому частка "Нафтогазу" становила 77,5%.

Детальніше про газовому ринку України читайте у статті Алли Єрьоменко "Створення ринку газу: імітація чи реальність?" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".