UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт спрогнозував наслідки руйнування Київської ГЕС

Які райони Києва затопить у випадку руйнування Київської ГЕС.

Росіяни під час масованої ракетної атаки 26 серпня намагались поцілити в Київську ГЕС. На щастя, ГЕС не зазнала критичних пошкоджень. Професор Інституту радіоактивності навколишнього середовища Фукусімського університету Марк Железняк спрогнозував, які райони Києва може затопити у разі найгіршого сценарію - значного руйнування Київської ГЕС.

Він зауважив, що у випадку руйнування, навіть значного, масового затоплення не буде, як у фільмах. Прилив води триватиме від доби і більше, і максимум рівень води підніметься вище 2,5-3 метрів.

Читайте також: Науковець: Повне знищення Київської ГЕС — це з галузі фантастики. Але її можна тимчасово вивести з ладу

"Максимум, що може бути для Оболоні, яка найближче – це підняття рівня води в Оболонських озерах. А на вулицях Оболоні йде рахунок на сантиметри", - розповів експерт в ефірі телеканалу.

Складнішою ситуація може убти в районі Русанівських садів, через те, що там недобудована дамба, яка захищала від повені.

Остання атака на енергосистему стала дев'ятою за п'ять місяців. Усього від початку війни було близько тридцяти великих ударів, не рахуючи дрібних. Ворог уперше цього року не атакував теплових електростанцій, зосередившись на ключових підстанціях на Слобожанщині, під Києвом і на заході країни. Удар зачепив 15 областей. Докладніше читайте у статті Ігоря Маскалевича "Наліт на енергосистему: підготовка до зими по-російському".