UA / RU
Підтримати ZN.ua

Здорожчає все: як підвищення акцизу на пальне вплине на споживчі ціни

Найбільше зросте в ціні молочка та хліб.

З 1 вересня у зв’язку з підвищенням акцизів на пальне очікується поетапне зростання цін на бензин, дизель та газ. Як розповів засновник логістичної групи компаній "Прайм" Дмитро Леушкін, до середини вересня літр бензину здорожчає на 1,5 грн, на 2 грн – бензин і на 5 грн – здорожчає газ.

Експерт зауважує, акцизи зростатимуть 4 роки, до 2028 року, в якому бензин коштуватиме 359 євро за 1000 л, скраплений газ коштуватиме 70 євро за 1000 л та дизельне топливо 330 євро за 1000 л.

З 1 вересня ціни на паливо зростатимуть поступово, оскільки існує запас на ринку, дефіциту пального не передбачається. 

Читайте також: Спека вплине на врожай та ціни аграрної прордукції - прогноз

Леушкін додає, що разом із цінами на пальне зростатиме вартість продуктів, зокрема, відчутно зросте молочка та хліб. Проте основний фактор, що впливатиме на зростання цін - дефіцит енергетики, оскільки кіловат енергетики, вироблений генератором, коштує в рази дорожче, ніж кіловат світла, куплений у держави.

"Здорожчає все але щось дуже сильно, а щось -менше, а щось - зовсім трошки, в залежності від енергоємності виготовлення цих продуктів", - прогнозує експерт, інформує "УНІАН".

Водночас він вважає, що акциз ще мало підвищили, оскільки діра в бюджеті сягає 174 млрд.

"Потрібно було ще удвічі підвищувати. Тобто на 5-6 грн за літр, а не 1-2 грн на бензин та дизель", - каже експерт.

Прогнозується, що підвищення акцизів додасть бюджету на місяць в другому півріччі на 1 604,72 млн гривень більше, з них 1 311,87 млн гривень від акцизного податку та 292,84 млн гривень від податку на додану вартість.