UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт називає умови для запровадження ринку землі

Треба просто прийняти закон про ринок сільгоспземель, який визначить початок, порядок і процедуру купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення.

Водночас завдання вивести ринок землі зі ступору не таке просте. І його в жодному разі не можна вирішувати шляхом механічного зняття мораторію. Це не той випадок, коли на дорозі загорілося зелене світло, і можна поїхати, за правилами, по смугах тощо. Тут якраз жодних правил немає. Механічне зняття мораторію може бути схожим на суцільне відкриття всіх шлюзів Київського моря. Де опиняться потоки води, що вона спричинить, ніхто сказати не може. Мову про мораторій узагалі вести не варто. Треба просто ухвалити закон про ринок сільгоспземель, який визначатиме початок, порядок і процедуру купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Це і буде відмашка на припинення мораторію.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Павло Гайдуцький, академік НААН, директор Інституту стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми "Україна". Тому, за його словами, виходячи з фахових, а не політико-популістських позицій, виведення ринку сільгоспземель зі ступору можливе за таких умов:

Детальніше про проблеми з запуском ринку сільгоспземель читайте у статті Павла Гайдуцького "Ринок землі: як вивести його зі ступору?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".