UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексміністру енергетики Демчишину оголосили про підозру

Він працював в уряді Яценюка з 2014 по 2016 роки. 

Колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину слідчі СБУ та ДБР вручили підозру. Про це повідомляє Служба безпеки України. 

"Підозра оголошена за статтею ст. 258-3  Кримінального кодексу України, -  сприяння терористичній групі чи терористичній організації", - повідомляє пресслужба. 

Демчишин працював в уряді Арсенія Яценюка з 2014 по 2016 роки. Зараз він переховується за кордоном. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 278 КПК, повідомлення про підозру надіслали на останню відому адресу його місця проживання.  

За даними слідства, Демчишин видав низку наказів, якими призначив на посади у державних підприємствах, які знаходяться на тимчасово окупованих Росією територіях, представників терористичних організацій "Л/ДНР".

Також він перевищував свої службові повноваження, адже змусив очільників кількох енергетичних компаній в країні укласти договори з людьми, до призначення яких був причетний. Угоди стосувалися постачання вугілля на суму 3 млрд грн. Це призвело до того, що в розпорядженні проросійських терористів на Донбасі опинилося понад 200 млн грн.

Також наслідком протиправних дій Демчишина стало виникнення та закріплення так званих терористичних організацій "Л/ДНР" на окупованій Росією частині Донбасу. На додачу це призвело до зменшення фінансового навантаження країни-агресора щодо матеріального забезпечення "Л/ДНР", наголошують в СБУ.    

Читайте також: Дефіцит вугілля призвів до повної залежності України від ДТЕК

Зараз слідчі ДБР продовжують проводити розслідування по справі, яка стосується  незаконного постачання вугілля з окупованих територій на суму 1,5 мільярда гривень.

Нагадаємо, 8 жовтня Віктору Медведчуку вручили нову підозру в держзраді та сприянні діяльності терористичної організації. Прокуратура планувала просити для нього запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави.

Медведчука підозрюють у причетності до незаконної поставки вугілля з ОРДЛО в 2014- 2015 роках. На закупівлю вугілля держпідприємства витратили понад 200 млн грн. Голова СБУ Іван Баканов заявив, що Медведчук разом з іншими фігурантами справи профінансували бойовиків майже на 3 млрд.

Водночас опубліковані Bihus.Info записи переговорів Медведчука свідчать: гроші передавалися «під контролем» представників української спецслужби.

СБУ також пообіцяла вивчити причетність до цієї справи п'ятого президента України Петра Порошенка і ексголови Нацбанку Валерії Гонтаревої.